Проект на Столичната община предвижда изграждането на мрежа от велостоянки за 280 велосипеда под наем

През 2015 г. столичани и гостите на града ще могат да наемат общински велосипеди, за да си свършат набързо някаква работа или да разгледат София, пише "Преса".

Те ще бъдат разположени на 28 възлови места в София, които вече са определени от главния архитект, каза съветникът Зафир Зарков от транспортната комисия, който е един от авторите на идеята.

Идеята е, като вземете колело от една стоянка, да може да го оставите след това на всяка една от останалите 27, а не да го връщате обратно, разясни Зарков.

Велопаркингите ще бъдат свързани в мрежа и софтуер ще следи къде свършват велосипедите, за да може екип на оператора да попълни веднага празните места. Колелата ще бъдат снабдени с GPS против кражби.

До Нова година ще бъде обявена процедурата за избор на изпълнител. В момента се изготвя документацията с изискванията към кандидатите в конкурса, който ще бъде международен.

В момента специалистите обсъждат какви да са начините за ползване на услугата. Вариантите са плащане чрез банкова карта, чрез някоя от картите на Центъра за градска мобилност за пътуване с градския транспорт или чрез превозен документ, издаден от оператора.

Цената ще бъде възможно най-ниска, твърди Зарков, като се разглеждат варианти от 15 до 20 лв. за ден. В момента частна фирма дава колела под наем за 25 лв. дневно.

В Холандия и Франция системата с велопаркингите е въведена преди повече от 10 години.

За да може да заработи успешно в София, през 2015 г. общината планира велотрасетата да станат мрежа с обща дължина 90 км.

За целта ще бъдат изградени 4 нови, които ще направят връзка със сега съществуващите. Те ще са по булевардите "Възкресение" и "Константин Величков", "Патриарх Евтимий" и "Скобелев", "Витоша" и ул. "Раковски".

Бургас е първият град у нас, който от две години предлага общински велосипеди под наем.