Движението на независимият депутат "Българската пролет" ще наподобява повече политиката на Орбан в Унгария, отколкото гръцката СИРИЗА

Борба с дивашкия капитализъм и неолибералния модел. Такива цели постави пред себе си и пред новооснованото Движение за радикална промяна - "Българска пролет" независимият депутат и Велизар Енчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Срещу масовата приватизация

"Ще инициирам блокиране на всички сделки от масовата приватизация, ако съответното предприятие не е развито. Масовата приватизация е масова измама и на нея трябва да се реагира с ново законодателство. Тя прилича на руската приватизация по своя смисъл", заяви Енчев.

"Можем например да откупим трите ЕРП-та. Не можем да развалим приватизационните договори, но можем да реагираме като Албания. БТК също е пример - приватизацията мина и през банката на приятелката на Бойко Борисов", коментира независимият депутат, като даде за пример Унгария и Виктор Орбан, където се е действало по "правилен начин".

"Държавата трябва да се върне и моралът да се върне. И това ще стане, когато например се покаже как се узакони имотът на Росен Плевнелиев на Черноморието", категоричен бе политикът.

За "Българската пролет"

В събота - 4 април, Енчев учреди Движение за радикална промяна - "Българска пролет".

За това име настоявали младежи във "Фейсбук", които подкрепят инициативата, обясни днес депутатът. Той лично се притесянвал малко от това име, защото може да бъде свързано с Арабската пролет.

Относно сравненията между новото движение на Енчев и гръцката СИРИЗА, депутатът уточни, че споделя идеите на управляващата партия в Гърция, но това са само идеи, без яснота дали ще бъдат реализирани. По негови думи и от интервюто му в "На четири очи" по Би Ти Ви, новият проект ще следва по-скоро модела на партията на унгарският премиер Виктор Орбан.

Депутатските ваканции

Другата важна тема беше предложението, което Енчев днес ще внесе в Народното събрание - ваканциите на депутатите да бъдат съкратени до почивните дни, които важат за всички работещи българи. Той се надява предложението му да бъде гласувано на заседанието на парламента в сряда и почивката на депутатите да бъде съкратена още от този Великден.

Преди седмица депутатите си гласуваха ваканция от 10 до 19 април. По традиция народните избраници почиват 10 дни от Разпети петък и това е предвидено в правилника за работата на Народното събрание. „Винаги съм говорил против тези дълги ваканции. Не може българските лекари, учители, държавни служители да почиват 4 дни, а ние да почиваме 10 дни по Великден", заяви независимият депутат след гласуването.

Източник: Нова телевизия