Средствата за експертна помощ за народните представители се облагат вече с плосък данък, който обаче няма да идва то техния джоб

За пръв път тази година и безотчетните пари, раздавани на депутатите, станали известни като "парите в плик" ще се облагат с данък. До края на декември трябва да бъде начислен плосък данък на тези средства. 

В края на миналата година бе въведена промяна в правилника на Народното събрание, която засяга средствата, които се дават на депутатите допълнително. Тези промени влизат в сила сега.

"Парите в плик", както станаха известни допълнителните средства на депутатите, се ползват за плащане на сътрудници, експертизи, наем на помещения и други разходи, свързани с дейността на народния представител.

Идеята е депутатите да могат да получават експертна помощ във връзка с работата им в законодателния орган. Те могат да се възползват от услугите на юристи, пиар специалисти, както и експерти от различни области, които да им помагат в работата.

Виж още: Колко получават депутатите в 43-то Народно събрание

Спорният момент в случая е, че тези пари не се отчитат и никой не разбира дали отиват за това, за което са предназначени. 

Така годишно всеки депутат получава допълнителни близо 21 хил. лв., или малко над 5 млн. лв. за всичките 240 избраници. 

Досега необлагани, занапред от тези суми в хазната на държавата ще влизат по половин милион лева. Те обаче няма да излизат от джоба на депутатите, а от общия бюджет на Народното събрание.

Виж още: Какво декларираха депутати и министри

Източник: "Стандарт"