Декларациите на някои ключови фигури от българския политически живот

От Сметната палата публикуваха декларациите, които министрите и народни представители са подали за 2014-та, съобщава Нова телевизия.

Какво се включва в декларациите на висшите държавни лица

Заемащите висши държавни и други длъжности декларират пред Публичния регистър недвижимо имущество, моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни, превозни средства, парични суми, вземания и задължения над 5000 лева в местна или чуждестранна валута, ценни книги, дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества, поименни акции в акционерни дружества, доходи, извън тези за заеманата длъжност от лицата, получени през предходната календарна година, когато са над 2000 лв.

Ежегодните декларации са със срок на подаване до 30 април и са публикувани в Регистъра на лицата, заемащи висши държавни длъжности в Публикацията от 05 юни 2014 г., съгласно законовите срокове.

Кой, какво и колко

Тъй като министър-председателят Бойко Борисов вече доста време е в политиката, той декларира само новопридобитото. Той не си е купувал къщи, апартаменти или коли. Борисов е посочил само, че има малко над 42 хил. лева от заплати и неизползвани отпуски, като освен тях има и почти 8 хил. лв. в банка.

Неговият предшественик Пламен Орешарски на излизане от властта е декларирал 3 апартамента и гараж в София, още едно жилище в Кюстендил, на обща стойност 337 хил. лв. Освен това Той си е купил джип на лизинг за 90 хил. лева. Освен това Орешарски и съпругата му имат 185 хил. лв. в банка. Бившият премиер има и 10 000 евро задължения по кредитни карти.

Председателят на парламента Цецка Цачева държи на влог 12 хил. лева. Доходите й от друга стопанска дейност са 8587 лева.

В декларацията на бившия лидер на БСП Сергей Станишев липсва апартамент в Брюксел, за който вестниците писаха. Станишев не е декларирал нито лев на свое име. Посочил е само собствеността на съпругата си Моника: почти 30 хил. лв. в банки от лихви и спестявания.

През миналата година настоящият социален министър Ивайло Калфин, заедно със съпругата си Цветанка, е закупил офис в София за 120 хил. лв. Той е изтеглил ипотечен кредит в размер на 100 000 лв. В банковия му депозит има 15 хил. лв., а в графата "Налични парични средства" той е посочил 5000 лв. и 100 хил. евро.

Едно от най-скандалните лица в парламента - Делян Пеевски е декларирал 2 апартамента, 2 гаража и къща в София на обща стойност над 152 хил. лева. Той не е декларирал пари в брой, пари в банка, нито акции от фирми и дружества.

Николай Бареков е посочил, че притежава апартамент в София с мазе и паркомясто за 317 000 лева. Той има и къща с двор в Пловдив. Бареков притежава повече от 2,5 милиона в банка и е купил кола на лизинг за 40 000 лева. Той има и акции за 50 хил. лв.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев декларира 2 апартамента в София, 2 коли и 55 хил. лв. кредит.

Лидерът на НФСБ и съпредседател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов влиза в политиката с 6000 лв. влог и 300 хил. лв. от заплати досега.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е декларирал само кредит за 21 455 лева.