Вече са направени експерименти с поредица от ракети, като е достигната височина от 3000 метра

Изобретатели от Кюстендил създадоха ракетно гориво от череши. Идеята на изобретатели от Кюстендил за разработването на ракетно гориво от череши се заражда през 2014 г.

Процесът се състои в извличането на фруктова захар от черешови плодове, която се използва като горивен компонент в твърдото ракетно гориво. 

За идеята разказва Христофор Скандалиев, който е един от ръководителите на кюстендилското дружество за аерокосмически технологии "Зодиак", пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му горивото с фруктова захар има екологични предимства. За него се използват компоненти, които сами по себе си са безвредни, а също така се получава и безвреден продукт, обясни още той.  

Виж още: Учени превърнаха слънчевата енергия в течно гориво

Вече са направени експерименти с поредица от ракети, коментира още изобретателят. Достигната височина до този момент е 3000 метра, но технологично не съществуват пречки за изстрелване до 8-9 км, посочи още той. 

Последните разработки на клуба са свързани със съхранението на соларна енергия и изграждането на соларни инсталации, коментира Скандалиев.

Източник: Bloomberg TV Bulgaria