Според главния секретар на МВР трябва да се прави разлика между риск и заплаха

"България е държава, в която наистина има риск от тероризъм", заяви в телефонен разговор от ефира на БНТ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров във връзка с терористичната атака срещу редакцията на френското списание "Шарли ебдо".

Лазаров обаче допълни, че не разполага с информация в момента за конкретна заплаха. Той изтъкна, че няма как да няма риск при положение, че атаката е извършена в страна от Европейския съюз, като припомни, че България вече е страдала от терористичен акт.

Според главния секретар на МВР трябва да се прави разлика между риск и заплаха.

"Когато се говори за риск, той се основава на анализа на няколко фактора, а именно това, което се случва с наши коалиционни партньори от ЕС и това, което се е случило на територията на нашата държава. Това са факторите, които оказват влияние за вземането на конкретните мерки", заяви той.

На въпрос какви са шансовете на службите и българската полиция да уловят един човек, който изповядва радикален ислям, какъв е контролът и може ли да се проследи едно такова движение, главният секретар на МВР отговори, че от няколко месеца се извършва тотален контрол на българо-турската граница.

Виж още: Светът отговаря на фанатиците

"Осъществява се контрол на цялото движение на хора. На практика по този начин се събира информация за конкретни лица, които интересуват службите. Дали едно лице изповядва определени религии има определени форми на екстремизъм е друга тема. Това не бива да бъде повод ние да предприемем конкретни мерки, ако няма данни за конкретно деяние", посочи той.

Мерките за сигурност 

Във връзка с това дали ще бъдат засилени мерките за сигурност у нас след вчерашната атака, Светлозар Лазаров коментира, че не бива да се говори публично какво прави Министерството на вътрешните работи. 

"Освен това то е изолиран субект в този процес. Има достатъчно служби, които събират информация, имаме постоянна връзка с контратерористичния център в ДАНС. Естествено, че има определени мерки, но не трябва да се говори публично за технологията на работа, защото е по-важно тя да се свърши", допълни главният секретар.