Страните от Вишеградската четворка отхвърлиха квотите на ЕК

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че от следващата седмица имигрантите, които пресекат незаконно границите на страната, ще бъдат арестувани. 

Затвор за нелегално влизащите в Унгария

"Имигрантите се бунтуват срещу властите, окупират жп гарите и отказват да се регистрират през последните няколко дни", заяви Орбан след срещата си с председателя на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер в Будапеща. 

Това става възможно, след като страната предприе извънредни мерки за сигурност заради бежанската криза в Европа. Новите мерки влизат в сила от 15 септември. 

Към момента 3800 унгарски войници вече са на границата със Сърбия. Основната им задача е да помагат в изграждането на оградата и да охраняват заедно с полицията границата. Само за ден военните откриха над 3600 бежанци. 

Виж още: Вече има и песен в подкрепа на бежанците

Вишеградската четворка отказва квотите

Това се случва на фона на отказа на страните от Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия да се съгласят с квотите за прием на бежанци, по които ЕК предлага да бъдат разпределени имигрантите между страните членки на ЕС. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще свика специална среща на ЕС на високо равнище заради кризата с бежанците, ако вътрешните министри не покажат солидарност и единство на извънредното заседание, което ще се състои в понеделник.

"Ако няма конкретни знаци за солидарност и единство от министрите, през септември ще организираме извънреден Европейски съвет", написа Туск в социалната мрежа "Туитър". 

Условията в Унгария

Междувременно клип показа нечовешките условия, в които имигрантите са принудени да живеят в най-големия бежански лагер в село Рьоске в Унгария. Видеото е заснето тайно от австрийски доброволец. 

На него се вижда как унгарски полицаи, екипирани с шлемове и санитарни маски, подхвърлят пакети с храна на около 150 бежанци, наблъскани в голяма заградена зала. 

Други имигранти пък се катерят по оградите с надеждата да привлекат вниманието на раздаващите храна. Авторите на клипа определят лагера като "Гуантанамо в Европа". 

Източник: в. "Сега"