Причината е липса на доверие между страните

След като преди около месец се появиха слухове за замразяване на проекта "Турски поток", които бяха опровергани, сега официално проектът е поставен на пауза. 

Турските власти определиха преговорите с Русия по "Турски поток" като "замразени", поради разногласия между страните, предаде АФП.

"Не казвам, че преговорите са се провалили, казвам, че се замразяват", заяви Сефа Садък Айтекин, помощник-съветник в турското министерство на енергетиката и природните ресурси, цитиран от електронното издание на в. "Хюриет".

Като причина за временното спиране той посочи "липсата на взаимно доверие" и настоя за "по-голяма гъвкавост" между страните.

Напрежението остава 

Преди месец бившият министър на енергетиката Танер Йълдъз опроверга слуховете за проблеми между Анкара и Москва около проекта. 

Той увери, че са в ход преговори за окончателно одобрение на този проект, с който се предвиждат доставки на руски газ за Турция и чието строителство трябваше да започне през юни. Тогава руски медии загатнаха за разногласия по цените на газа.

Русия обяви проекта "Турски поток", след като заради санкциите, наложени от Европейския съюз, бяха прекратени дейностите по проекта "Южен поток", в който участваше и България.
 

Източник: АФП, Би Ти Ви