Изследване на шотландски психолози дава нова теория за популярността на буйните бради

След бума на лъмбърджак модата преди няколко години мъжете с бради продължават все още да се харесват от представителките на слабия пол. 

Група шотландски учени може би има обяснение защо жените не могат да устоят на чара на брадатите мъже.

Според тях лицевото окосмяване прави челюстите на мъжете много по-големи и мъжествени, което пък от своя страна се тълкува като сила, пише в. "Дейли мейл".

Дори и представителите на силния пол да са ниски на ръст, пускането на брада компенсира този дефект пред нежния пол. Буйното окосмяване прави цялото лице на хипстърите по-голямо, а това се счита от дамите за по-мъжествено и сексапилно.

Фотогалерия: Юнаци с мустаци

Психолозите от университета в Глазгоу, водени от д-р Антъни Лий, провели експерименти, като показали на доброволки 37 мъжки лица, които трябвало да получат оценки за атрактивност. 

При единия случай мъжете били гладко избръснати, а при втория - с буйни бради. Снимките на обръснатите мъже получили значително по-ниски оценки. Дамите харесвали мъжете с по-широки лица, отнесени към общия им ръст. А именно брадите правели челюстите по-обемисти.

Виж още: Буйната брада състарява мъжете с 10 години

Специалистите отдавна знаят, че широчината на лицето при мъжете зависи от нивата на тесторерон по време на пубертета. По-широките лица отговарят на повишено излагане на този хормон в ранна възраст. А това по някакъв начин се долавя от нежния пол.

Източник: "Дейли мейл"