Мовембър дойде и мъже от цял свят пак пускат мустаци

Брадата състарява мъжете с около 10 години. Това показва проучване във връзка с месеца на мустака Мовембър - инициатива в много англоговорящи държави, която провокира мъжете да си пускат мустаци (или да не се бръснат като цяло) с цел набиране на средства за борба с рака на простатата.

Състаряващата брада

Проучването обаче показва, че лицевото окосмяване от всякакъв прави мъжете да изглеждат значително по-стари, пише "Дейли стар".

Леко наболата брада състарява представителите на мъжкия пол с три години, козята брадичка - с четири, а мустаците - с пет, твърдят авторите на изследването от "Краун", водещата клиника за трансплантация на коса във Великобритания.

Оказало се, че гъстите бради най-много състаряват мъжете, прибавяйки до 10 години към актуалната им възраст.

В проучаването участие са взели 300 души, на които са били показвани снимки на известни мъже, редовно променяли лицевото си окосмяване. Участниците в теста е трябвало да посочат колко възрастни изглеждат знаменитостите в зависимост от това дали са гладко избръснати, с мустаци, с набола брада, брада или гъста брада.

Фотогалерия: Юнаци с мустаци

Мовембър -

съчетание между думите "мустак" и "ноември", произлиза от Австралия, където няколко приятели си обявяват съревнование кой ще издържи цял месец с мустацш. Инициативата добива бързо популярност в англоезичния свят. Много хора просто престават да се бръснат в името на идеята, други си спазват официалните правила на фондация Movember и поддържат индивидуален мустак.