БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако се потвърдят очакванията за отрицателен капитал в края на месеца, съобщи управителят на Централната банка Иван Искров пред бюджетната комисия в парламента, информира БНР

Започна заседанието на Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание. Първа точка от дневния ред на комисията е разглеждане доклад на Българска народна банка, относно събитията и предприетите действия, свързани с "Корпоративна търговска банка" АД и ТБ "Виктория" ЕАД. 

Втората точка е представяне, обсъждане и приемане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции, внесен от Лютви Местан, Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Управителен съвет на БНБ

Не срещата присъства целият Управителен съвет на БНБ, включително и подсъдимият Цветан Гунев, въпреки че в момента той не участва в работата на БНБ. 

Искров бе категоричен, че Централната банка би участвала в изготвянето на законодателни промени, които да помогнат за спасяването на КТБ:

"БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако се окаже, а такива са очакванията на база на анализите, и ако има отрицателен капитал, подчертавам, уважаеми колеги, БНБ не преценява, БНБ следва по закон, императивно, това е императивна норма, да отнеме лиценза на банката. 

Случаят с КТБ не е изолиран в световната история. Десетки банки в САЩ, Европа и Великобритания фалираха, каза още Искров. 

Дали вашата воля ще бъде да се промени законът, каквито анонси бяха направени през последните дни, законови промени, които да дадат някаква възможност за отлагане на вземането на решението в рамките на по-дълъг срок, но отново подчертавам, това за изискванията, които Законът за кредитните институции поставя пред Централната банка."

Преструктуриране и оздравяване на КТБ

Иван Искров допълни, че и днес е имало среща с ключови акционери в КТБ, с които да се обсъдят възможностите за преструктурирането и оздравяването на банката. Управителят на Централната банка каза още, че от два месеца тече кампания по дискредитиране на БНБ:

"От месец юни досега БНБ с подрепата на правителстото на България, две правителства вече, и със служебното, и със самите банки, успя да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор, които се появиха след поставянето на КТБ и търговска банка "Виктория" под специален надзор. Дотук с огромни усилия и общи усилия опазваме финансовата стабилност в страната, опазваме доверието в банките в България.

От Фонда за гарантиране на влоговете заявиха, че имат готовност за изплащане на гарантираните депозити. Вече са предприети мерки за осигуряване на недостигащите средства."

Виж оше: Йордан Цонев: Време е да започне истински разговор за КТБ

Дали банковият надзор е могъл да предотврати кризата? 

Готови сме да отговаряме на всякакви въпроси. В последните месеци БНБ беше подложена на безпрецедентен натиск. КТБ е изолиран случай. Оповестявали сме цялата информация по случая. Благодарение на нашата работа, нито една банка не фалира по време на най-тежката криза, обърна се шефът на БНБ към депутатите. 

С много усилия успяхме да запазим банковата система. Не бива с лека ръка да се зачерква свършеното от централната банка. Целият управителен съвет и квесторите сме тук, за да отговаряме на вашите въпроси, завърши Искров. 

Одитът на КТБ през 2013

По време на одита на КТБ през 2013 г. са били прегледани всички кредитни документи и липси не са били установени. По-късно обаче тези книжа не са открити в трезора. Ние виждаме документите за обезпеченията по време на инспекцията през 2013 г., а по-късно тези документи са изчезнали. 

Т.е документите за обезпечения липсват между двете инспекции, но не мога да кажа как колегите са правели одита, тъй като аз не съм участвал в групата. Това обясни пред депутатите подуправителят на БНБ Цветан Гунев. 

Дистанционен надзор 

Дистанционният надзор се изпълнява ежемесечно. Той се състои от баланс, отчет на доходите, по наредба, която касае ликвидността. От 1999 г., когато е създадена Корпоративна търговска банка, в нея са направени не по-малко от 10 проверки. 

За последните 5 години са направени 5 проверки по рейтинговата оценка и още 2 за пране на пари и гарантиране на влоговете. За последните две години имаме само една проверка през май 2013 г. и заключението е, че банката е в много добро състояние, допълни Гунев. 

Искров готов с оставката си

Искам да предадете на Бойко Борисов, че съм готов да се оттегля и да подам оставка. Няма никакъв проблем. Веднага след като бъде структурирано мнозинство в парламента и бъде създадено правителство, реши се казуса КТБ, аз ще се оттегля от поста управител на БНБ, заяви Иван Искров. 

Той отговори на въпрос на Ивайло Московски от ГЕРБ дали е готов да подаде оставка. Искам да отговоря на всички, че Иван Искров не е чиновник. Аз представлявам БНБ. Преизбран съм от по-предишното НС с мнозинство. 

Казах и пак го повтарям: Щом е нарушено доверието в една банка, което е най-важно за банковата система, създаде се правителство и се реши проблема КТБ, аз ще се оттегля. Ще дам възможност да се избере нов управител на БНБ, категоричен беше Искров.