Те охлаждат мозъка, когато тръгне да прегрява

Прозявката е нещо страшно заразително. Не може да видим някой, който се прозява, без ние да го повторим. Но каква е причината за прозявките?

Според учени от Щатския университет в Ню Йорк те са начин да държим мозъка си буден, когато сме подложени на много стрес, пише "Уолстрийт Джърнал".

Една от водещите хипотези прозявките играят важна роля в поддържането на оптимална температура за функционирането температура за функционирането на мозъка. Мозъкът е изключително чувствителен на топлина и при прегряване, неговите реакции се забавят, а паметта отслабва. Затова и не е добре той де се отклонява от идеалната температура - 37 градуса по Целзий.

Виж още: Впечатляващи факти за човешкото тяло

За да достигнат до този извод, учените са провели редица тестове с хора и животни. Те са забелязали, че прозявките са един от обединяващите елементи в животинския свят.

Като основни причини за повишаването на температурата на мозъка, учените са извели стреса и умората.

Виж още: Осем въпроса, на които науката няма отговор

По този начин се развенчават едни от най-разпространените схващания, че прозявките са начин за коригиране на недостига на кислород в организма. Заразителният ефект при прозяването пък е неправилно обяснявано като израз на съпричастност към този, който е започнал да се прозява.