Jameson Irish Whiskey и списание "Емпайър" стартират поредното издание на конкурса Jameson Empire Done in 60 Seconds.

За поредна година 20 държави се впускат в надпреварата за място на големия финал в Лондон през 2014 г. Филмовото състезание, впечатлило световната киноиндустрия, е отворено за всеки талантлив режисьор, независимо от неговия опит и творческа ориентация.

Отново аниматори, последователи на екшъните от 90-те, любители на специалните ефекти, снимащи за първи път ентусиасти и поклонници на черно-белите ленти ще преформатират култови филми в късометражни версии от 60 секунди. Задача, колкото забавна, толкова и предизвикателна. Да, трябва да си майстор, но не задължително доказан.

Тази година Jameson Irish Whiskey и списание "Емпайър" (EmpireOnline.com) предоставят възможност за среща на живо с доказани творци от седмото изкуство. Полезни съвети, идеи и други кинохватки българските участници ще могат да получат чрез серия от Google Hangouts (видеочат в реално време). Домакини на тези живи връзки ще бъдат вдъхновяващи имена от световното кино, които ще споделят своя опит с участниците. 

Сър Иън Маккелън на наградите на сп. Empire 2013, със статуетката за най-добър фентъзи/НФ филм - "Хобит: Неочаквано пътешествие"

През изминалата година голямата награда от конкурса на финала в Лондон грабна британският аниматор Филип Аскинс със своя страхотен римейк на култовия "Блейд рънър". Той побеждава над 1000 участници от цял свят, за да триумфира пред погледите на звезди от ранга на Майкъл Фасбендър, Гари Олдман и много други на бляскавата церемония по връчване наградите на списание "Емпайър". 

Българският финалист в предишното издание на конкурса бе Николай Иванов със своя римейк на "Приятелю, Тед". Напомняме, че до световния Топ 5 достигна и българският победител от 2012-а. Тогава Мелина-Елина Бондокова и Росен Илиев се срещнаха с големия Тим Бъртън, за да изгледат заедно 60-секундния им римейк на легендарния "Едуард ножиците". Всяка година българският финалист пътува до Лондон, придружен от родна звезда, например Захари Бахаров или Александър Сано.

Всеки, желаещ да се включи в предстоящата надпревара, трябва просто да избере свой любим филм и да заснеме своя интерпретация в не повече от 60 секунди. 

Хелън Мирън на наградите на сп. Empire 2013, където бе отличена като филмова легенда

Българското жури в конкурса (Васил Василев-Зуека, Стефан А. Щерев, Драгомир Симеонов и Стоян Георгиев) има задачата да избере най-добрия римейк от страната ни, който ще ни представя на финалите в Лондон на 28 март. Именно там се развихря и последната битка за челната петица, а церемонията на списание "Емпайър" е на 30 март.

Крайният срок за подаване на заявки е 20 януари. Грабвайте камери, апарати, смарт телефони и всякакви подръчни средства - и нека снимките започнат сега! Допълнителна информация и подаване на заявки - на JamesonEmpireDISS.com.

Филмовото състезание се радва на широка подкрепа от доказани актьори и режисьори и всеки участник може да се запознае със съветите на Дани Бойл, Самюъл Джаксън, Том Хидълстън и Крис О'Дауд в тази видео компилация.

↵ Use original player
YouTube
← Replay
X
i