Вицепремиерът Томислав Дончев призова гражданите, които не откриват преференциите си в протоколите, да съдят избирателните комисии

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да проверяват и няма да излиза с решение във връзка с многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на изборите, съобщи говорителят й Александър Андреев, цитиран от в. "Сега". 

Проверка кой, кога и защо е променял данните в тях ще има само на онези места, в които резултатите бъдат обжалвани в съда, допълни той. 

"В правомощията на ЦИК е да препрати всички жалби и сигнали до съответния компетентен орган - Върховния административен съд. Ние вече сме направили това със сигналите на първия тур и продължаваме да го правим с тези от втория. ЦИК няма да разглежда и да се произнася по всеки отделен протокол", коментира Андреев.

След като през миналата седмица ЦИК изнесе на сайта си сканираните протоколи от първия тур, в социалните мрежи заваляха сигнали за неотчетени преференции. Във "Фейсбук" се появиха стотици факсимилета от протоколи със стряскащи несъответствия в броя на бюлетините, с многократни поправки, без съответния подпис, със серия от задрасквания, довели до пълна нечетивност на данните. 

От ЦИК първоначално поясниха, че компетенция да отговорят на тези сигнали имат общинските избирателни комисии. От вчера обаче вече е ясно, че контролът ще бъде оставен на съда, и то само в градовете и селата, в които изборните резултати бъдат обжалвани.

Виж още: За първи път ли правите избори, хора?

Преди дни Общественият съвет към ЦИК, който наблюдава работата на различните избирателни комисии, коментира, че "няма общ стандарт за ОИК за регистрация и отговор на жалби и сигнали" и че "липсва отговор на многото подадени жалби и сигнали за нарушения в изборния ден и тяхното движение не може да се проследи". 

Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаряше за провеждането на отминалия вот, призова гражданите, които не откриват преференциите си в протоколите, да съдят избирателните комисии.

Източник: в. "Сега"