Главният прокурор подчерта, че това не е разследване срещу етническа група, религия и няма за цел да накърни религиозните чувства на нашите съграждани

"Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно", заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана операция от Прокуратурата, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс, съобщи "Фокус".

"Дължим обяснение защо стартирането на операцията беше извършено на 25 ноември. Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства, изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември", обясни Сотир Цацаров.

Участваха над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР, добави Цацаров.

Цацаров обясни и причината за използването на служители на МВР в такъв мащаб като посочи, че е било с цел осигуряване пълна безопасност на екипи, за да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

Виж още: Повдигнаха обвинения на Ахмед Муса Ахмед

Вече седем души са обвинени за проповядване на антидемократична идеология на "Ислямска държава", съобщи на пресконференция заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, цитиран от Novini.bg

Според прокуратурата те са представлявали организирана престъпна група с лидер Ахмед Муса. Седмината са обвинени също, че са извършвали пропаганда за война. 

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев коментира, че това не е клетка на "Ислямска държава", но е можело да бъде

От агенцията са следили задържаните повече от година и половина и са решили да действат в момента, в който са забелязали началото на опити за набиране на бойци за "Ислямска държава" и призиви за джихад.