Слава Фереджанова, Григор Върбанов и Емил Здравков са сред 8000-те факлоносци, които ще се включат в щафетата из Обединеното кралство

Тази година събитието ще се състои само в страната домакин, а началото на маршрута е на 19 май от Корнуол. Лице на кампанията е Дейвид Бекъм.

Организаторите на игрите ще вземат олимпийския огън на 17 май в Атина, след като пламъкът бъде запален на традиционната церемония в храма на Хера в местността Олимпия.

8000 души ще се включат в олимпийската щафета, която ще продължи 70 дни. Именно от броя на тези хора е вдъхновен и дизайнът на факела, който наподобява мрежа с 8000 кръгчета.

80-сантиметровият факел тежи 800 грама и има три стени - заради символиката на цифрата 3 за олимпийското движение: мотото "По-бързо, по-високо, по-силно", трикратното домакинство на Лондон (1908, 1948 и 2012 г.), комбинирането на спорта с образованието и културата в тазгодишните игри.

За да бъде максимално лек, факелът е изработен от специален алуминий, използван в автомобилната и авиационната индустрия. Перфориран е на 8000 места, за да се осигури видимост към свещения пламък и за допълнително олекотяване.

Тримата българи, които на 19 юли ще пробягат по 300 метра с факела на територията на Обединеното кралство, са: 

- Емил Здравков, спортен журналист от Нова телевизия.

- Славка Фереджанова, бивша състезателка по фехтовка, коато вече два пъти е носила факела при преминаването му през нашата страна - през 1980 и 2004 г.

- Григор Върбанов, инициатор на движение, пропагандиращо маратона сред аматьорите.

Те са избрани сред стотици номинирани в международна инициатива на "Самсунг електроникс" - официален партньор на Лондон 2012 (London2012.com).

Юбилейните игри на XXX лятна олимпиада ще се състоят от 27 юли до 12 август. По повод 100 дни до откриването във видеоканала на Лондон 2012 беше качен клип с приветствие към участници и гости от представителите на различните общности в британската столица.