Някои от 10-те най-успешни концертиращи изпълнители в тазгодишната класация на сп. "Билборд" бяха и в България (видео)

Над 7 млн. продадени билета и близо 750 млн. долара е равносметката от турнето на "Ю ту" 360°, което приключи през лятото и изведе групата на върха в концертните изяви.

Епичната обиколка на ирландците през изминалите три години - по стадиони, с конструкция на "космически кораб на четири крака" - бележи рекорд по приходи в историята на този бизнес.

С общо 110 дати началото бе на 30 юни 2009 г. в Барселона, а за финал през 2011-а групата обиколи Африка, Южна и Северна Америка.

По данни на "Билборд" за 12-те месеца от ноември 2010 г. "Ю ту" оглавяват годишния Топ 25 на изданието с 44 гига, като изпреварват миналогодишните шампиони "Бон Джоуви".

Трети в топ 10 са "Тейк дат", които се събраха с Роби Уилямс за серия изяви в оригиналния си състав. Ние не ги видяхме на тукашна сцена, но през февруари групата засне в България видеоклипа към песента си Kidz, която няколко дни по-късно изпълниха на наградите "Бритс" - с подобаващо сценично шоу.

Под номер 4 първият солов изпълнител в класацията на "Билборд" е ветеранът от "Пинк Флойд" Роджър Уотърс с турнето "Стената" (The Wall Live - откъс), сценична версия на албума им от 1979 г., определяна като "един от най-амбициозните и сложни рок спектакли".

След него се нареждат кънтри звездите Тейлър Суифт и Кени Чесни плюс безспорните Ъшър и Лейди Гага.

На девето място е представител на класическата музика  - нашумелият холандски цигулар Андре Рийо (Andre Rieu), определян като Краля на валса.

Сред почитателите му е кинозвездата Антъни Хопкинс, а тази година композиран от него валс влезе в репертоара на музиканта (и в следващия албум). Премиерното изпълнение бе не къде да е, а във Виена.

Десетката завършва Шаде, която тази есен ни посети в новата зала "Арена Армеец" и представи шоуто си пред повече от 10 хиляди зрители.

Звездата пя у нас благодарение на "София мюзик ентърпрайсиз" (СМЕ), които тази година празнуваха своята 20-годишнина.

Припомнете си на сцената я в този нов концертен видеоклип.