Проектът "Южен поток" няма как да се случи в първоначалния си вариант, поради сблъсъка с европейските правила за либерален пазар, но България все още има шанс да получи руски газ по Черно море, смята вицепремиерът

"Въпросът е дали част от проекта, и специално морската му част, все още не би следвало да бъде считана за актуална от техническа, икономическа, не ми се иска да го коментирам - от политеческа гледна точка. Защото доколкото ако на българския бряг, 

като част от територията на Европейския съюз, излиза руска тръба и ако може да се купува газ

това според мен и според анализа на мнозина експерти по никакъв начин не противоречи на европейското законодателство", каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНР.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия прекратява наказателната процедура срещу България за обществените поръчки по проекта "Южен поток". Това обяви заместник-председателят на комисията Марош Шефчович, който участва в срещата по газовите въпроси в София

Държавите-участнички в новата група си поставят като основна цел всяка от тях да има поне три независими доставчика на природен газ.

Също така направиха бърз преглед на най-важните приоритетни инфраструктурни проекти в областта на енергетиката, които не само предстои да бъдат реализирани изключително бързо, но също така и ще бъдат съфинансирани от ЕС.

Заместник-председателят на ЕК Шевчович призна, 

че е бил изненадан от решението на Русия да спре "Южен поток" и да започне работа по т.нар. "Турски поток"

Най-важно за Брюксел обаче остава сигурността на енергийните доставки и затова създадената у нас Група ще започне работа веднага и ще има нова среща през юни.

От своя страна премиерът Бойко Борисов определи възможността за постояването на "Турски поток" като още една добра възможност и подчерта, че проектът "Южен поток" все още не е спрян официално. 

Затова той присъства и в първоначалните разчети за газовия разпределителен център край Варна. 

По предварителни разчети, 2,2 млрд. евро ще струва изграждането на газов разпределителен център у нас

Премиерът Бойко Борисов е представил проекта на първото заседание на Групата на високо равнище за изграждане на газови връзки в Централна и Югоизточна Европа, която се събра в София. Предвижда се газовият хъб да има две подстанции - край Провадия и Левски.

"Интерконекторът с Гърция, интерконекторът с Румъния, интерконекторът със Сърбия - това са изключително важни неща. Европейската комисия сега в лицето на комисаря Шевчович, неговите юристи, експерти-специалисти ще разгледаме варианта 

дали би могло да предложим на руската страна да я докараме тръбата до Варна 

и от там да бъде изграден газов хъб, защото ние отговаряме на условията, имаме свои източници, интерконектора ни с Гърция ще доведе втечнен газ, от Румъния ще можем да получаваме газ от големите хранилища в Чехия и Словакия и съответно, а и от нашите съседи от Турция също, знаете, нашите компресорни станции са изключително мощни. 

Европейската комисия знае за нашите проблеми, но не ги приема на хартия. Знае геостратегически, в сегашните условия, какво би се случило ако не проявяваме единство, разбиране и разбира се прагматичност, защото имаме една единствена цел - ниската цена на газа. България има потенциал да бъде разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и Европейския съюз", заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на среща на високо равнище за газовата инфраструктура, която се провежда в София. 

България разполага с добре проектирана национална газова мрежа, хранилище и собствени залежи на нефт и газ, които се разработват в момента, каза още премиерът. 

Така той подчерта възможността страната ни да се превърне в газов разпределителен център

Основната цел на правителството е да работи съвместно с европейските партньори, за да се осигурят сигурност на доставките и ниски цени за крайния потребител, категоричен е премиерът, цитиран от правителствената пресслужба. 

Борисов е потвърдил, че страната ни подкрепя създаването на Единен енергиен съюз и е припомнил, че България е една от най-сериозно засегнатите страни при газовата криза през 2008-а.

На срещата бе учредена Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. 

Предвижда се тя да работи в две подгрупи – на политическо и на експертно ниво

Групите ще работят по въпросите на газовата свързаност в региона, диверсификация на източниците на природен газ в дългосрочен план и сигурността на доставките.

Като основен приоритет участниците в Групата на високо равнище очертаха осигуряването на три различни източника на природен газ за Централна Европа. Първата задача пред групата ще бъде изготвянето на преглед на търсенето и предлагането на природен газ в региона. 

Ще бъдат разгледани всички проекти от общ интерес, както и възможността за тяхното финансиране по плана "Юнкер".

По думите на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, европейските страни трябва да покажат, че могат да работят заедно за постигане на по-добра свързаност помежду си. 

Комисарят за енергетика и климатични промени Мигел Канете подчерта, че за да се постигне независимост на региона, 

ключова роля има развитието на "Южния газов коридор" и свързването на Европа с него

разработването на местни находища в Черно море, както и развитието на терминалите за втечнен природен газ.

България, Гърция и Румъния постигнаха съгласие към Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа за стартиране и на подгрупа за изграждане на Вертикалния газов коридор. 

Българският енергиен министър Теменужка Петкова покани представителите на Румъния, Гърция и Унгария на първа среща за Вертикалния газов коридор към края на месец март в България. Очаква се Унгария да обяви решението си дали ще участва в подгрупата.