Четири дни без вода и храна е издържал младежът, който изчезна под Черни връх. Щяхме да продължим да го търсим, докато времето позволява, казват спасителите

След 4-дневно издирване планинските спасители във Витоша намериха 21-годишният Тодор. Младежът се изгуби в неделя под Черни връх и през цялото време нямаше никаква следа от него.  

"Заслугата да го намерим е обща, на целия екип. Първо го попитах дали е добре, има ли нужда от нещо. Когато разбрахме, че е добре, го прибрахме към София", казва Захари Димитров, който пръв стига до момчето. 

"Спасителната акция беше трудна, защото в нея имаше само едно известно - Тодор е бил в неделя следобед на Черни връх. И оттам нататък възможностите бяха на 360 градуса", обяснява пред Би Ти Ви един от участниците в акцията - началникът на Планинската спасителна служба (ПСС) в София Павел Павлов.

Претърсвахме района по определена схема, беше ред да прегледаме тези заслони, допълва неговият колега Милен Братанов: "Това беше акция с много малко известни. Беше трудно, защото районът не е малък, на места не е и много проходим пеша."

И трите нощи, и четирите дни Тошко не е разполагал с никаква храна

Имал само една кофичка кисело мляко, която изял още на Черни връх, спомня си вуйчото на момчето. Според него през тези четири дни Тодор вероятно не е пил и вода.

Виж още: Как да се екипираме за летен преход в планината

Много наблизо имало вода, но младежът споделил с вуйчо си, че е пил вода чак в колата на спасителния екип. Аз му извадих две шишета от литър и половина, пълни с вода - и ги изпи и двете, обяснява Асен и допълва: "Не знаете какъв адреналин беше, когато се показа от една коприва.

Въобще не беше влизал в заслона "Дивия бик"!

Според ръководителя на операцията Павел Павлов такова претърсване на Витоша досега не е правено. 

Районът на "Дивия бик" във Витоша е бил огледан още в понеделник с високопроходими автомобили. Обходен бил целият район на планината - огромна територия.

В издирването участвали над 50 спасители от софийския отряд на ПСС, някои - повече от един ден. Включили се високопроходими автомобили,

докарани били и полицейски кучета

"Претърсвахме за втори път района на Кладнишка река, южните склонове на Витоша. Бяхме с високопроходим автомобил. Срещнахме братовчеда на бащата на Тодор, който твърдеше, че е обходил район, към който ние се бяхме насочили. След като поговорихме с него, се оказа, че не е бил там, където си е мислел. Отидохме до мястото, обходихме го, но не го намерихме на пръв поглед, роднината извика и момчето се показа близо до заслона", разказва Захари Димитров.

По-рано през август друг 21-годишен младеж - Мехмед Али, беше открит мъртъв четири дни след като изчезна в подножието на връх Белмекен в Рила. Той също бил на излет с родителите си, за да берат боровинки. Предполага се, че е бил преследван от мечка, препънал се и си счупил врата при паданено.

Според спасителите Тодор, който е с аутизъм, чул познатия глас и именно това спомогнало за положителния завършек на случая. Младежът беше сред 5000-те планинари, които през уикенда честваха с похода до Черни връх "По стъпките на Алеко" началото на организираното туристическо движение у нас.

Източник: в. "24 часа"; Би Ти Ви