За кратка разходка в летните месеци са достатъчни чифт стари маратонки и шорти. По-амбициозните преходи обаче изискват сериозна екипировка - и в никакъв случай чехли или джапанки

Народът е казал: "Зимно време с торбичка, лятно време - с абичка". Подсигурете се с няколко ката дрехи, за да не треперите, ако времето се захлади.

Сложете отдолу тениска или поло от естествена материя, а ако е синтетика, платът трябва да "диша". Отгоре метнете пуловер (вълнен или памучен) и леко шушляково яке, по възможност с качулка, което да ви пази от по-силните пориви на вятъра.

Ако ви стане топло, винаги можете да се разсъблечете и да навържете дрехите около кръста.

Не забравяйте да вземете крем против слънчево изгаряне, с който да мажете най-вече лицето, както и спрей срещу комари.

За да се предпазите от обезводняване, пийте по глътка вода на всеки 15 минути, дори да не сте ожаднели.

Раницата нека е непромокаема, с подплънки на презрамките, за да не се протрият раменете ви. Не забравяйте да вземете още: резервен чифт чорапи, кибрит и запалка, фенерче, джобно ножче, нещо за ядене, торбичка за отпадъците, тоалетна хартия.

Носете със себе си карта на маршрута или пътеводител, както и компас (за всеки случай).

Виж още: Най-добрите изкачвания за начинаещи

Обуйте два чифта чорапи, за да се предпазите от острите скали и да предотвратите образуването на пришки. Отдолу - по-тънки синтетични чорапи, отгоре - по-дебел чифт вълнени.

Обувките да са туристически, леки, водонепропускливи, като е желателно да покриват и глезена. Търсете солидни, с добре подплатени подметки и си вземете половин номер по-големи, за да движите пръстите си свободно. Разхождайте се с тях седмица-две, преди да тръгнете на по-дълъг преход.

В миниаптечката задължително трябва да ви се намират бинтове, риванол, лейкопласт, аспирин и антиацидни таблетки.

От Планинската спасителна служба (ПСС) препоръчват да се снабдите със специални високопланински очила, които да защитят очите ви от вредните ултравиолетови лъчи и предпазно фолио (найлон) в случай на принудителен бивак.

Планината не е място за пазене на диети, затова гледайте да имате под ръка калорични подсилващи храни като бонбони и шоколад. Разбира се, опаковките прибирайте, за да ги изхвърлите долу, в града. Същото се отнася за стъклените буркани и бутилки, които биха могли да предизвикат горски пожари.

Виж още: В сезона на горските пожари - какви правила да спазваме