Къде се крие тайната на младостта според носителя на Нобелова награда за медицина д-р Елизабет Блекбърн

Всеки от нас иска да остане млад възможно най-дълго. Козметика, медицина и редица диети ни обещават точно това. Какво обаче има да каже по въпроса носителят на Нобелова награда за медицина д-р Елизабет Блекбърн.

Откривателката на теломерите, определящи дали стареем добре, е на мнение, че тайната на дългата младост е в седемчасовия сън, водораслите и кафето, пише британският в. "Дейли мейл".

Теломерите са защитните крайчета на хромозомите, които предпазват ДНК от увреждане. Известно е, че те се скъсяват с годините. Миниатюрна разлика в дължината им може да покаже риск от рак или Алцхаймер.

Виж още: 7 трика за живот до 100 години

Според д-р Блекбърн теломерите се износват бързо също от хроничен стрес, йо-йо диети, бял хляб, захар. Средиземноморската диета, богатите на витамини водорасли и няколко кафета дневно обаче могат да ги удължат.

Дължината на теломерите се наследява не само от родителите, но също така се орпеделя и от начина на живот, който водим. При натрупване на килограми в кръста, рискът от тяхното съкращаване се увеличава с 40%. Те обаче могат да бъдат стабилизирани с диета, движение и сън.

Достатъчният сън поддържа теломерите млади, както и кафето. Изследване сред 4000 жени установи, че пиещите кафе имат по-дълги теломери.

Виж още: Учени откриха механизъм за забавяне на стареенето

Пълнозърнестите храни, водораслите, морската храна, зеленчуците също помагат за по-дълги теломери, установиха корейски учени. А според американски експерти, въглехидратите и млечните продукти не са техни врагове, за разлика от газираните напитки.

Теломерите на хората, които пият по две газирани напитки дневно, са с пет години по-стари. Чаша газирано дневно увеличава възрастта на теломерите с две години и човек става по-податлив на болести като диабет. 

Сред храните, които намаляват дължината на теломерите, са обработеното месо, оризът, макаронените изделия, бисквитите, сладоледът.

Тези препоръки са публикувани в новата книга "Ефектът на теломерите", написана от д-р Блекбърн съвместно с д-р Епел от университета на Калифорния.

Източник: "Дейли мейл"