В края на април се навършва година от кралската сватба на Уилям и Кейт - какъв по-хубав повод да разгърнем отново фотоалбума със сладки дизайнерски шедьоври

През последните години кулите от кексчета с глазура и яркооцветени макарони бяха узурпирали мястото на тортата като върховен сватбен десерт, но тази година тя отново ще заеме полагаемия си статут.

Прогнозата бе направена от сватбени агенции отвъд Океана, които смятат, че тортите ще придобиват все по-луксозен вид, като ще наподобяват произведения на изкуството - със скулптирани етажи и захарни цветя плюс екзотични аромати като крем брюле, солен карамел и ванилова лавандула.

Само миналата година например имаше две височайши сватби, една от които - в Монако, където принц Албер се венча за южноафриканската плувкиня Шарлийн Уитсток, а многоетажната им торта беше украсена с кралска протея (Protea cynaroides), емблематично цвете за родината на булката.

Официалният празничен сладкиш за сватбата на британския принц Уилям и Кейт Мидълтън в края на април пък бе дело на сладкарката/дизайнерка на торти Фиона Кейрнс (Fiona Cairns), а като алтернатива престолонаследникът поръча да му приготвят и бисквитена торта.

По бялата глазура на 8-етажната кралска торта имаше 16 вида цветя и растения, всяко от които символизира нещо: розата - щастие, дъбът и жълъдите - сила и издръжливост, лилията - смирение, а листата на бръшляна - самото бракосъчетание.

Платата и коктейлните блюда все още са за предпочитане, тъй като дават възможност на гостите да комуникират помежду си, без да са застопорени на отредените им места по масите.

Най-популярната "среднощна закуска" за сватбарите зад Океана и тази година щял да е традиционният канадски "путин" (poutine) - пържени картофки и кашкавал (настърган или на парченца), поляти с кафяв сос.