Основната дилема е имат ли гостите ви право да снимат и публикуват без ваше разрешение

Младоженците държат да запазят контрол върху съдържанието, което гостите на тържеството им публикуват онлайн, сочи проучване на Mashable и сайта за сватбено планиране TheKnot.com.

Затова от сп. "Вог" съветват в поканите изрично да се упомене дали снимането е разрешено и кога да става качването на материали от събитието в социалните мрежи. По принцип 58% от анкетираните предпочитат да оставят новобрачната двойка сама да пусне първия фотос от сватбата си.

Случват се, естествено, и непредвидени ситуации,

които принуждават булката да прекара първите дни от медения си месец пред компютъра - както се случи с Ким Кардашиян след венчавката й с Кание Уест във Флоренция. 

Фотогалерия: ВИП сватби

Тъй като топфотографката Ани Лейбовиц в последния момент отказала ангажимента, Ким и Кание трябвало сами да подготвят и обработят официалната си сватбена снимка. Тя се появи с известно закъснение, но бързо стана най-харесваната в "Инстаграм".

Още статистика от допитването на The Knot и Mashable: 89% вече прибягват до мобилни приложения в хода на подготовката, което е ръст с близо 30 пункта спрямо 2012 г. Сватбен хаштаг използват вече 55%, при едва девет на сто преди две години.

Повече от половината двойки (57%) нямат проблем всеки да качва снимки от сватбата им във "Фейсбук" или "Инстаграм", но 35% декларират неохота, а 8% предпочитат да запазят контрол кои фотоси да станат публично достояние. В такива случаи

гостите биват помолени да изключат телефоните си

по време на церемонията или поне да изчакат младоженците първи да споделят професионални снимки в социалните мрежи. Близо 1/3 (31%) от двойките налагат някакви ограничения върху онлайн репортажите от сватбата им.

С нарастващата популярност на видеоклиповете във "Вайн" и "Инстаграм" 15% от анкетираните младоженци споделят и запис от предложението за брак. Едва 5%, от друга страна, предвиждат пряко излъчване на церемонията в интернет за онези гости, които нямат възможност да присъстват лично.

60% от двойките прибягват до използването на приложение за споделяне на снимки, което да позволи на присъстващите да качват заснетото на едно място. Най-много - 23%, създават фотогалерия онлайн, 18% си правят традиционен фотоалбум, а 16% се задоволяват само да извадят снимките на хартия.

Как се променя статусът във "Фейсбук"?

28% от двойките коригират статуса на връзката си в социалната мрежа часове след годежа, но не бързат толкова, когато се женят - 33% променят семейното си положение в своя профил чак на следващия ден.