72 години от разстрела на Никола Йонков Вапцаров

1881 г. - Учредена е Международната федерация по гимнастика - първата международна спортна федерация.
1914 г. - Предложението на Русия до България за съюз в избухналата на 15 юли Първа световна война е отхвърлено с мотив за неутралитет.
1942 г. - Изпълнени са смъртните присъди на шестима ръководители и сътрудници на ЦК на БКП: Антон Иванов, Никола Вапцаров, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов.
1952 г. - Създадена е Европейската общност за въглища и стомана.
1974 г. - В Гърция е свалена от власт военната хунта на черните полковници.
1979 г. - Аятолах Хомейни - духовен водач на Иран, забранява излъчването на музика по радиото и телевизията с мотива, че тя развращава младежта.
1990 г. - С многохилядно шествие Георги Димитров, чиито тленни останки през годините на социализма са изложени в мавзолей в центъра на София, е погребан на Централните софийски гробища.
1995 г. - Двама американски астрономи любители откриват една от най-наблюдаваните комети на 20 век - Хейл-Боп.
2000 г. - Астрономическата обсерватория на университета в Масачузетс (САЩ) открива най-малкия спътник на Сатурн - с диаметър 4,8 км.
2008 г. - Кабо Верде се присъединява към Световната търговска организация, като неин 153-ти член.
2010 г. - Сформирана е британската бойгрупа One Direction в състав: Хари Стайлс, Лиъм Пейн, Луи Томлинсън, Найл Хоран и Зейн Малик.
2014 г. - Министър-председателят Пламен Орешарски депозира в деловодството на Народното събрание оставката на правителството си.
2018 г. - Горските пожари в гръцката област Източна Атика причиняват гибелта на повече от 100 души и остават в историята като най-смъртоносните в Гърция.