Въоръжени мъже откриха огън по богомолци в джамия по време на петъчната молитва, след като детонираха взривно устройство. Над 30 са убитите в най-новия атентат на Синайския полуостров, където ислямистите водят въоръжена борба от 2013 г. насам

Над 300 души, 30 от тях деца, са убити при най-смъртоносното терористично нападение на Синайския полуостров в Египет от 2013 г. насам. Ранените са повече от 100.

Безпрецедентната атака беше насочена към джамията Ал Рауда в град Бир ал Абед, Северен Синай, недалеч от Ал Ариш.

Храмът беше нападнат по време на петъчната молитва от десетки въоръжени мъже, пристигнали с джипове. Терористите, които носели знамето на Ислямска държава, детонирали взривно устройство и открили огън по разбягалите се богомолци.

За да блокират достъпа до джамията, 30-ината нападатели подпалили паркираните превозни средства в околността, а после обстрелвали отзовалите се на местопроизшествието линейки.

В джамията редовно се събирали последователи на суфизма, мистично разклонение на сунитския ислям, заклеймявани от джихадистките групировки, сред които Ислямска държава, като еретици.

Виж още: Извънредно положение в Египет заради два атентата пред църкви

Според Би Би Си зад атаката вероятно стоят ислямистките групировки, които водят въоръжена борба на Синайския полуостров, откакто военните в Египет свалиха от власт президента ислямист Мохамед Морси след антиправителствените протести през юли 2013.

Оттогава насам са убити стотици полицаи, военнослужещи и цивилни граждани, а атентатите са дело на групировката "Провинция Синай", свързвана с Ислямска държава. Те поеха отговорност и за свалянето на руския самолет с туристи през 2015 г., когато загинаха всички 224 души на борда; на прицел им е и малцинството на християните копти в страната.

Целта им е да превърнат Синайския полуостров в ислямистка провинция, управлявана от Ислямска държава. В Северен Синай египетските власти са обявили извънредно положение от октомври 2014, когато при поредното нападение загинаха 33-ма униформени.

Силите за сигурност и християнското население са най-честите жертви на терористичните актове, затова нападението от 24 ноември е безпрецедентно, тъй като нападателите за първи път нахлуват в джамия.

На полуострова през последните години цари медийно затъмнение - там не се допускат дори държавните медии, припомня кореспондентът на Би Би Си в столицата Кайро.

Източник: Би Би Си