Депутатите приеха реформата на Москов но с десетки промени

Спира се роенето на болниците. След 7-часово заседание депутатите гласуваха на второ четене реформата в болничния сектор, предложена министър Петър Москов, но със сериозни корекции в неговите предложения

Редакции

След като бе приет на първо четене, здравната комисия в парламента нанесе сериозни поправки в текстовете. Една от ключовите корекции е отпадането на задължителното изискване за сливане на лечебните заведения, за да могат да сключват те договори със Здравната каса. 

Друга промяна е и отпадането на възможността болниците да бъдат приватизирани. Според депутата от ДПС Тунчер Кърджалиев това е сериозен гаф за министър Москов.

"Да предложиш убедено текст в закон, още по-убедено да го защитаваш пред Министерския съвет, да те защити и подкрепи премиерът и след това да кажеш „Има време за война, сега трябва да има мир", според нас е тежък политически гаф. Гаф на квадрат е да кажеш че ще оттеглиш този текст или закона и законът пак да влезе в този вид на първо четене, а след това и на второ четене", каза Кърджалиев.

Нанесена беше промяна и в редуцирането на лечебните заведения, които имат договор с касата. В новия вариант не той, а Министерският съвет ще решава кои болници да работят с НЗОК. 

Въпреки промените Москов е доволен

Независимо, че от опозицията определиха така приетия закон като провал за Москов, той не скри радостта си след края на заседанието и уточни, че приемането на болничната реформа доказало, че в Парламента има управляващо мнозинство.

"Вече е факт ясен механизъм, по който министерството ще спре роенето на болнични структури без това да повлиява в положителен план на здравния статус на всеки българин и на нацията като цяло. Гласуването беше ясен знак, че управляващо мнозинство съществува", каза той.

ГЕРБ подкрепиха Москов в идеите му, но в коригирания им вид, в който днес бяха приети.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: "Дарик"