От външното министерство потвърдиха и казаха, че за този полет е имало разрешение

Руски самолети са преминавали българското въздушно пространство. Машината ИЛ-62М, собственост на руските военновъздушни сили, е преминала на 7 септември над България и е кацнала в Дамаск, показва  сайта "Флайт радар 24", на който има информация в реално време за всички извършени полети по цял свят.

Полетът SVO/UUEE - LTK/OSLK е започнал от Москва на 7 септември и вечерта се е приземил на сирийското летище, а регистрацията на самолета е RA-86496. 

Маршрутът на самолета е започнал от Москва, преминал е над България, през Гърция, Кипър и се е приземил в Сирия.

Според данните руски самолети за Сирия са преминавали над България веднъж на няколко седмици, а спирането на двете машини с хуманитарна помощ отпреди няколко дни е било единичен случай. 

Виж още: Пускаме руските самолети, но само след проверка на наше летище

В същото време стана ясно, че Гърция е дала разрешение на руски самолети да прелитат над нейна територия на път за Сирия още на 31 август.

От МвНР съобщиха, че има издаденно разрешение на самолет на Руската федерация за прелитане над въздушното пространство на България на 7 септември.

"Полетът от 7 септември не е свързан с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия", обясниха от министерството.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: "Дарик"