Няма предизвестен победител за следващия цикъл от избори, прогнозира актуалното проучване на "Алфа рисърч" за електоралните нагласи

Четири основни тенденции регистрират резултатите от експресното и регулярното национално представително проучване на "Алфа рисърч" за първото тримесечие на тази година: 

- Преместване фокуса на общественото внимание от икономиката и престъпността върху корупцията по високите етажи на властта

- Плавен спад в подкрепата за правителството, премиера и някои ключови министри, отразяваща усещането за липса на развитие в редица сфери 

- Одобрение за спирането на големи обществени поръчки като стъпка за борба с разширяващия се периметър на корупцията 

- Запазване на електоралното преимущество на ГЕРБ в условията на силна фрагментация в останалия политически спектър

Политическите процеси през последните месеци и продължаващата липса на дългосрочни обществени ориентири оказват влияние върху доверието към институциите, повечето от които губят от и без друго крехката си обществена подкрепа, коментират социолозите.

Президентът Росен Плевнелиев губи три пункта, но към началото на март продължава да се ползва с едни от най-високите нива на одобрение сред институциите - 25%, срещу 37% неодобрение.

Положителните оценки за дейността на парламента спадат под критичната граница и вече са 9% срещу 55% отрицателни. За разлика от правителството, Народното събрание не получава подкрепа дори от привържениците на партиите в управляващото мнозинство.

Сред силовите органи армията остава един от малкото с положителен баланс. 28% от българските граждани имат положително отношение към нея срещу 24% отрицателно и 48% - неутрално. Одобрението за МВР и полиция е в границите на 18% срещу съответно 43% и 49% неодобрение.

Критично ниско продължава да е доверието в институциите на съдебната власт: прокуратура - 6% срещу 65% недоверие; съд - 8% срещу 63% недоверие. Главният прокурор Сотир Цацаров запазва 11% одобрение, но отрицателните оценки за работата му нарастват до 49%.

За първи път след тоталния срив на доверието към БНБ като резултат от аферата КТБ положителните оценки за националната банка бележат лек ръст, но все още остават два пъти по-ниски от отрицателните (16% срещу 32%).

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е сред малкото, които успяват да запазят положителен личен рейтинг (43% одобрение срещу 21% неодобрение) въпреки страничните удари по нея от фигурите, ангажирани с номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, допълват от "Алфа рисърч".

Виж още: Кой е политикът на 2015 г.

Бойко Борисов, Кристалина Георгиева и трима членове на кабината: Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Ивайло Калфин са политиците с най-високо одобрение - както като цяло, така и в рамките на управляващото мнозинство.

Напрежението в управляващата коалиция след оставките на правосъдния министър Христо Иванов и колегата му от МОН Тодор Танев, както и появилите се неясноти за бъдещето на кабинета водят до спад в персоналната подкрепа за всички лидери на партиите, участващи в правителството:

Бойко Борисов с 5 пункта, от 38% на 33%;
Меглена Кунева с 3 пункта, от 15,5% на 12,5%,
Божидар Лукарски - от 8,5% на 6,3%,
Николай Ненчев - от 8,1%% на 7%. 

Тенденция на спад е налице, макар и по-слабо изразена, както при излезлия в опозиция Радан Кънев (от 11,8% на 10,6%), така и при лидерите на подкрепящите кабинета партии: Георги Първанов (от 23,2% на 20,3%), Валери Симеонов (12,3%), Красимир Каракачанов (17,5%).

Лидерът на БСП Михаил Миков запазва позицията си почти без промяна - 14%. Друга фигура, идваща от левите среди - Татяна Дончева, събира високо лично одобрение (21,1%), далеч надхвърлящо електоралния потенциал на нейната партия "Движение 21". 

На дъното в класацията на общественото доверие са Волен Сидеров и Ахмед Доган с по 4,5% и Лютви Местан с 2,8%. Поне към момента нито един от лидерите с амбициите да бъдат политически представители на турците в България не печели категорична подкрепа сред тях, отбелязват от "Алфа рисърч".

При отсъствието на непосредствена предизборна ситуация и на видима алтернатива електоралната картина, с някои леки промени, остава в обичайните за последните месеци стойности. ГЕРБ губи 3% в сравнение с ноември, но запазва първо място с 21,3%. С 10,4% БСП поддържа двойната дистанция.

Интересна е ситуацията при ДПС, което макар и обичайно да стои по-ниско в проучванията, отколкото в реалния вот, отбелязва спад от 6,8% на 4,9%. Отливът съответства на разколебаването в традиционния му електорат след появилите се съобщения за забрана на Доган и депутата Делян Пеевски да влизат в Турция. 

Реформаторският блок също бележи лек отлив (до 5,9%), но като цяло запазва устойчивост въпреки излизането на ДСБ в опозиция. При едни хипотетични избори Патриотичният фронт и АБВ биха запазили сегашното си представителство. "Атака" е на ръба, както и "Движение 21" на Татяна Дончева.

Нагласите, които мартенското проучване регистрира, са вероятно последните в относително "спокойните води" преди позиционирането на политическите играчи за президентските избори, смятат от "Алфа рисърч". Активността на премиера и правителството по спирането на обществените поръчки са първи сигнали за противодействие на нарасналата критичност в обществените нагласи.

Същевременно напрежението в обществото, както и неяснотите от потенциален ръст на евроскептицизма правят обществената среда динамична и я превръщат в благоприятна почва за тестването на различни политически проекти.

В това отношение президентските избори няма да бъдат просто препотвърждаване силата на определена партия, както беше през 2011 г., а сблъсък на заявки за един следващ политически цикъл, който няма предизвестен победител, заключават от "Алфа рисърч".

Източник: "Алфа рисърч"