Голяма част от европейските лидери на срещата в Брюксел бяха изненадани в последния момент от появили се внезапно искания на Турция за още пари, бързо махане на визите и напредък в кандидатстването за членство в ЕС

Лидерите от Европейския съюз и Турция постигнаха принципно споразумение за намаляване на мигрантския поток към Европа. В Брюксел беше взето политическо решение по принцип, а подробностите ще се уточняват в следващите дни.

Целта е да се покаже на хората, имащи право на статут на бежанци, че пътят към Стария континент трябва да бъде легален, а не да минава през трафиканти на хора. "Балканският път" на бежанците на практика ще престане да съществува. 

Преговорите бяха трудни и продължиха 12 часа. Голяма част от европейските лидери бяха изненадани в последния момент от появили се внезапно искания на Турция за още пари, бързо махане на визите и напредък в кандидатстването за членство в ЕС, предава кореспондентът на БНТ в белгийската столица.

Основното послание на ЕС е, че дните на незаконна миграция към Европа са свършили. Турция е потвърдила намерението си да приема обратно всички, влезли нелегално в Гърция, които нямат право на международна защита. През следващите дни - до редовния Европейски съвет на 17 март - ще се работи по изясняване на подробностите в няколко договорени принципа:

- връщането на всички нови незаконни мигранти, влизащи в Гърция от Турция;
- ускоряване на либерализирането на визите;
- ускоряване изплащането на 3 млрд. евро и отделяне на още средства за бежанците;
- подготовка за отварянето на нови глави за присъединяване към ЕС;
- възможност за създаването в Сирия на по-безопасни зони.

И накрая - разселване на сирийски бежанци на принципа "един срещу един".

Последното предложение предвижда заселването на един сирийски бежанец в Европа за всеки сириец, върнат на Турция, след като е пристигнал нелегално на гръцки остров. Идеята е да се покаже на нелегално пристигащите в Европа, че задължително ще бъдат върнати, а шансът им е да влязат легално. Важно е политическото послание, каза премиерът Бойко Борисов:

Гърция ще получи пари, с които да устрои намиращите се там мигранти. Т.нар. "Балкански път" на бежанците на практика вече е затворен, след като Австрия въведе ограничение на броя на приеманите хора, а лидерите обявиха, че е настъпил край на безконтролното пропускане.

Държавите не поеха допълнителен ангажимент за приемане на бежанци и се договориха за пълно възстановяване на Шенген до края на годината.

Палатки и сателитни чинии - бежански лагер в Низип, в турската провинция Газиантеп, на 45 км от сирийската граница. В този важен индустриален град в Източна Турция са настанени над 10 хил. сирийци, предимно от Алепо и Идлиб. В една палатка живеят семейно до осем души, а бежанската общност има възможност да избира свои представители в местната власт. Снимка: Yasin Akgül / ЕС

Източник: БНТ