Виолина Маринова, Янка Такева, Мая Манолова и Мариана Печеян са сред отличените дами в третото издание на годишните награди, раздавани от сп. Business Lady

Инициативата има за цел да отличи и възнагради усилията на българската жена в различни сектори от обществения, икономическия и политическия живот у нас. Церемонията е този вторник, 25 март, от 19 ч. в "Кемпински хотел Зографски".

Сред тазгодишните лауреати е Виолина Маринова, която получава приза в категория "Банково дело". Тя има 40 години опит в банковия сектор. Била е два мандата председател на Асоциацията на банките в България. Член е на Надзорния съвет на пенсионно-осигурителна компания "ДСК Родина", както и на съвета на директорите на "Банксервиз". През годините е получавала редица признания за високия си професионализъм, сред които престижния приз на фондация "Атанас Буров" и титлата "Най-добър банкер на годината".

Янка Такева, която оглавява Учителския синдикат към КНСБ, е заслужила наградата в категория "Социална и обществена дейност" заради приноса си към цялостното развитие и подкрепа правата на жените в международен план. Тя председателства Националната комисия за работа с жените, децата и семейството към КНСБ. През новото хилядолетие е била отличавана от световно жури за жена на 2000 г., допринесла за развитието на демократичните процеси у нас.

Като "Жена в политиката" е отличена зам.-председателката на парламента Мая Манолова, юрист и депутат от "Коалиция за България" в 40-ото, 41-вото и 42-рото Народно събрание. В БСП е от 1989 г. Член е на парламентарните комисии по правни въпроси, по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите, по здравеопазването.

За най-заслужила в категорията "Предприемачество и мениджмънт" тази година е определена Мариана Печеян, управител и прокурист на "ВСК Кентавър", председател на Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България. Заедно със съпруга си създават компанията преди близо 20 години.

"ВСК Кентавър" развива търговска дейност с индустриални стоки и e собственик на два машиностроителни завода в Дряново и Велинград, които произвеждат широка гама прецизни инструменти за металообработване и др. За последните шест години фирмата е инвестирала над 32 млн. лева в модернизиране на машинния парк, производствените процеси и подобряване условията на труд.

Сред призьорките са още вицепремиерът Даниела Бобева и председателката на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова.

Виж още: Даниела Бобева с приз от сп. Business Lady

За доброто настроение на гостите на вечерта ще се грижат танцьорите от клуба по спортни танци "Амаранд М", артистичната мъжка група Ivolution, Юлия от дует "Мания" и солисти от Националната опера и балет с авторски проект на Галина Сребрева.

Сред партньорите на списание Business Lady в тазгодишната церемония са Клубът на жените предприемачи и мениджъри в България, Зонта клуб София, Виза клуб, Лайънс клуб София Витоша, ВИП Комюникейшън, Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси, сладкарска верига Papaya.

Медийни партньори тази година са радио "Витоша", информационна агенция "Кросс", Mail.bg, Radar.bg, Bnews.bg, Blife.bg, b2bMagazine, "Хайлайф", Svejo.net и bulphoto.com.