Интерактивна изложба отваря врати към домовете на хората, които проектират съвременната градска среда

Италианецът Марио Белини живее в Милано, където се провежда и ежегодният Международен панаир на мебелите (Salone del Mobile). Той е не само архитект, а и дизайнер, а светещият диван, на който позира седнал, е сред най-модернистичните вещи у тях. Гостите му обаче със сигурност биват впечатлени повече от друго нещо.

Миланският дом на Белини е проектиран около висока 10 м библиотека, а достъпът до горните рафтове е улеснен от стълби, които приличат на строително скеле.

Заради книгите, произведенията на изкуството и останалите предмети в нея домашната му библиотека е сравнявана с картината на Антонело да Месина от XV в. "Св. Йероним".

"Къщите на хората са пълни с техните мании - твърди кураторката на изложбата "Къде живеят архитектите" Франческа Молтени. - За някои това е музиката, за други са книгите."

Но местожителството невинаги зависи от националността - особено ако работиш в множество различни краища на света. Така други италиански архитекти - Масимилиано и Дориана Фуксас, са избрали да се заселят в Париж, отчасти заради неговата роля в тяхното кариерно развитие.

През 80-те Франсоа Митеран ги поканил да осъществят там проект, още преди да са станали известни имена - и двамата се привързват към града, който им е дал шанс да се прочуят, обяснява Молтени.

Семейство Фуксас са сред осемте световноизвестни архитекти, които участват в експозицията, организирана в рамките на 53-тия Международен панаир на мебелите в Милано (8-13 април). Един от тях е и Дейвид Чипърфийлд.

Английският архитект решава да се засели в Берлин, докато работи по реконструкцията на разрушения през Втората световна война Нойес Музеум (Neues-Museum.de), която поглъща 300 млн. долара в течение на повече от 10 години, но му носи и престижни награди. Жилището му е бетонно, а интериорът - обзаведен с италиански мебели от 50-те и 60-те.

Архитектурата на дома е най-предразположена към еволюция и най-подходяща за експерименти, обясняват Франческа Молтени и сценографът Давиде Пицигони.

Двамата са допуснати да документират жилищната среда на някои от най-големите имена в съвременния архитектурен свят - и резултатът е инсталация от осем стаи, с видео и аудио, снимки, коментари и възстановки.

Жилището на Заха Хадид в Лондон например е "невероятно бяло и светло". Светлината буквално е наводнила мястото, а белите стени я запазват дори в мрачните дъждовни дни. Окачените платна допълват усещането, че властва присъщата на домакинята авангардна естетика.

Архитектката от иракско-британски произход, притежателка на рицарска титла, е напълнила къщата си с вещи по собствен дизайн, които говорят красноречиво за успешната й кариера.

"Нейният дом обаче не е сцена или шоурум - уточнява Молтени. - Тя просто обича да се обгражда с неща, които са важни за нея."

Домът на Марсио Коган също е пълен с предмети, които бразилският архитект е събирал от цял свят - дори туристически сувенири.

Вместо да предпочете по-сигурните райони извън града, както правят богатите, неговият апартамент на последния, 12-и етаж е в оживен район на Сао Пауло. 

Той помни историята на всяка своя вещ и как се е озовала при него, разказва Молтени.

Шигеру Бан е друго от осемте световноизвестни имена, които са обект на изложбата "Къде живеят архитектите". През 1997 г. японецът проектира сам жилищната си сграда в тиха гориста част на Токио, при това без да отсече нито едно дърво - строи се около дърветата. 

Апартаментът му е толкова минималистичен, че Молтени го сравнява с жилището на дзен-будистки монах.

"Той живее без вещи, с изключение на четири стола, маса и обикновено легло. Има само светлина и дървета", обяснява кураторката на изложбата "Къде живеят архитектите".

Индиецът Биджой Джайн е избрал и да работи сред зеленина. Домът му в провинцията, на около 30 км от Мумбай, приютява и неговото архитектурно студио, където се трудят 60 души.

Навън тичат "безброй" кучета, а сред вековните дървета има огромен плувен басейн. Големите прозорци осигуряват светлина и проветряване. Въпреки потока от хора, мястото остава тихо и предразполага към медитация.

"Непрекъснато идват и си отиват занаятчии, дърводелци и други работници - казва Молтени за неговото "Студио Мумбай". - Това е място, което споделяш с другите."

Апартаментът на американския архитект Даниел Либескинд в Ню Йорк се намира недалеч от мястото на терористичните нападения от 11 септември 2001 г. Именно той печели конкурса за повторното застрояване на Кота нула, където бяха срутени кулите близнаци на Световния търговски център. 

Виж още: Нов небостъргач сменя кулите близнаци

"Неговият дом е убежище - описва го Молтени. - С книги, още книги и още повече книги. И четки, с които рисува контурите на нови светове."