Регистриран е случай 4-годишно момченце с д без имунизация срещу болестта

За първи път от 30 години насам в Европа има заболял от дифтерия (или дифтерит). Тази седмица в Испания е регистриран случай на 4-годишно момченце, страдащо от това заболяване. За случая информира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от "Дарик радио".

Пропусната ваксина

Причина за завръщането на тази забравена вече в Европа болест е отказ от имунизация. Дифтерията е силно заразно заболяване на горните дихателни пътища. Ако не се вземат спешни мерки, се стига до задушаване и фатален край. Разпространява се при пряк физически контакт или по въздушно-капков път.

Дифтерията изчезва от развитите държави през ХХ век благодарение на ваксините срещу болестта. В задължителния имунизационен календар в България има включена ваксина срещу коварната болест.

Детето все пак е спасено

Поради липса на подобни случаи, испанските лекари са били неподготвени за болестта и не са съхрянвали резерв от ваксини. След като е било изпратено искане до всички европейски държави да доставят налични количества, животът на детето е бил спасен с препарат от Франция с изтекъл срок на годност, който въпреки това е бил приложен. Момченцето обаче продължава да е в изключително тежко състояние.

Животоспасяващ антитоксичен серум е бил предоставен и от Русия, но са нужни още допълнителни количества. Според д-р Кунчев България също е в състояние да предложи.

Виж още: "За" и "против" ваксините

В България темата за ваксините беше повдигната тази седмица в парламента, където с 13 гласа "за" срещу едва 2 "против" депутатите от здравната комисия отхвърлиха предложението на "Атака" за законови промени, чрез които задължителните ваксини за децата у нас да станат препоръчителни.

Източник: "Дарик"