Според синдиката ако държавата не вземе мерки мерки, случаи като убийството на ученичката в Сливен ще продължат да се повтарят

След масовите протести в сектор "Сигурност" и последвалия отказ от страна на правителството да ореже социалните придобивки на служителите на МВР, и други сектори се обявиха за промени. 

"Учителската професия е по-рискова и стресираща от тази на полицаите. Ако държавата и МОН не предприемат мерки в посока защита на учителите и учениците, то събитията, като убийството на ученичка и посегателството към учителката в 12-то ОУ в Сливен, ще станат чести явления", заявипредседателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров в интервю за "Дарик".

По думите му, държавата и общините са абдикирали от осигуряването на пропускателния режим и не е осигурена адекватна защита в българското училище.

"Няма финансови средства за организиране на охраната в училищата и директорите ползват от средствата за заплати на учителите и служителите, за да я осигурят. И тъй като средствата са оскъдни, то и охраната е лесна за преодоляване при набезите на опасни за учебното заведение прониквания", обясни Петров.

Кой влиза в училищните дворове

В тази насока синдикат "Образование" ще предложи да бъде забранено влизането и да бъдат заключени дворовете на учебните заведения за външни лица, в това число и родители, които не са заявили своевременно за своето посещение.

"В училищните дворове много често влизат и остават за неопределено време външни лица, което крие опасност за живота и здравето на учители и ученици", каза още председателят на синдиката.

Той бе категоричен, че е необходимо да се предвидят достатъчно финансови средства от държавата за организиране на охраната в училищните коридори и прилежащите училищни дворове и спортни площадки и назначаване на охранители и портиери във всички учебни звена.

Петров отбеляза, че в обемния нов Закон за предучилищното и училищното образование не е намерено място за статута и визията на училищната сграда и двор и посочи че е наложително да се внесат поправки, с които те да се заключват и охраняват, за да могат учители, родители и ученици да бъдат спокойни при учебно възпитателния процес.

Източник: "Дарик"