Земетресението беше усетено най-силно на гръцкия остров Кос, където взе две жертви и вкара 200 души в болница. Десетки са потърсили медицинска помощ и в турския курорт Бодрум

Поне двама души са загинали, а най-малко 200 са пострадали в резултат на силното земетресение със сила 6,7 по Рихтер, разтърсило тази нощ, в 1,31 ч., гръцките острови в югоизточната част на Егейско море.

Двамата загинали на остров Кос са млади чужди туристи, от Швеция и Турция, смазани от рухнали останки, докато седели в заведение.

В турския курорт Бодрум, край чийто бряг в морето се надигнаха няколкометрови вълни цунами, 70 души са потърсили медицинска помощ. 

Епицентърът е на 12 км североизточно от Кос, на дълбочина 10 км, но трусът е бил усетен и на островите Крит, Родос, Самос, Лесбос, където няма жертви и щети.

Виж още: Какво да правим при земетресение

И сутринта продължиха вторичните трусове, като броят им надхвърли 100, но магнитудът спадна до около 4-та степен по Рихтер. Сеизмолозите прогнозират, че ако поне едно денонощие се запази тази по-слаба сеизмичност, се очаква да не последва нов силен трус.

С идването на деня повечето жители и туристи на острова се страхуваха да влязат по домовете си и стояха далеч от сградите, съобщи БНР. Властите отвориха за полети летището, но има пълна забрана хората да се доближават до пристанището. Кеят е разбит и фериботите се пренасочват към съседни острови.

От приетите над 200 души в болница има множество с фрактури, а няколко са в критично състояние. Технически екипи проверяват сградите, преди хората да се върнат вътре. Властите се страхуват напуканите стени да не доведат до още жертви и пострадали. Туристите също не влизат в хотел без предварителна проверка от специалисти.

Това е поредното природно бедствие в южните ни съседки, където по-рано тази седмица удари циклон, който засегна най-силно полуостров Халкидики. Там немалко райони бяха наводнени от поройните дъждове, а пожарните служби вадеха от калта десетки автомобили.

Виж още: Тайфуните с нежни имена взимат повече жертви

Бедствено положение беше обявено в Ситония, където почиват много българи. Немалко туристи, летували на къмпинг, са прекъснали почивката си и са се изнесли. Напуснали са и туристи, настанени в хотели, защото след проливния дъжд са необходими поне няколко дни, докато водата в морето стане отново приятна за плаж.

Пострадали няма, но материалните щети са огромни, коментират собственици на хотели и магазини, които трябваше да отводняват приземните етажи.

Циклонът "Медуза" засегна почти всички части на Гърция, дори и островите. На места водата е отнесла и пътни настилки.

БНР уточнява, че особено по втория ръкав на Халкидики автомобилите на мнозина туристи са били отнесени от пороите или са потънали в кал и не могат да се възстановят. Българи с наводнени коли и каравани разчитат щетите им да бъдат покрити от застрахователите.

Източник: БНР, Би Би Си