Успехът е нещо условно, но все пак има някои неща, които е добре да си припомняме, че сме постигнали

Успехът е нещо много условно. Това, което едни ще възприемат за успех, други могат да видят като нещо незначително или дори посредствено. Въпреки това всички се стремим към успеха и сравнявайки се с другите, може дори да изгубим реалната представа за собствените си постижения. Ако се опитваш да постигнеш успехите на някой друг и да се съизмерваш с него, най-вероятно ще загубиш.

Винаги ще има някой, който ще е по-успеял от теб в различни направления. Въпросът в случая е да намерим това, в което сами сме успяли. А има някои универсални стандарти, които показват, че сме постигнали вече нещо значимо. 

1. Имате достатъчно пари, за да живеете спокойно

Дори и да не говорим за милиони в банковата сметка, ако не ви се налага да правите трудни избори, свързани с парите (например да купите лекарство, или да заредите колата с гориво), значи сте на прав път и нещата ви се получават. Достатъчното пари са толкова, колкто ви правят свободни да живеете спокойно и без притеснения кога ще дойде следващата заплата. А това си е немалък успех. 

2. Имате близки приятели

Ако имате хора, на които можете да разчитате във всеки един момент, подкрепяте се взаимно, вярвате си безрезервно и като цяло обичате, значи сте наистина щастливи. За повечето хора днешно време близките приятели се свеждат до 2-3 души, поне според изследване на университета Дюк. Ако вашите са повече, значи сте достатъчно интересни като личност и привличате хората. 

3. Избирате сами хората, които да ви заобикалят

Ако в личния живот това е по-честният случай, в професионалния да избираш с кого да работиш, е лукс. На повечето хора често им се налага да работят или да общуват с наистина неприятни хора. Истински успели личности обаче привличат позитивни хора около себе си. Ако имате в обкръжението си такива, значи можете да се смятате за успели. 

4. Провалите за вас са само тренировка за по-големите цели

Всеки е преживявал провали. Въпросът е как реагираш на тях. Ако сте от тези, които се изправят, поучават се от грешките си и продължават напред, значи сте човек със силен характер и воля за победа. А това е задължително условие на успелите хора. 

5. Нямате (голям) проблем с това друг да обира лаврите

Понякога се случва. Дори и вие да сте свършили работата, друг получава всички заслуги. Досадно е и е неприятно. Но ако можете спокойно да го приемете, без (много) да се дразните от факта, значи сте достатъчно стабилен и успял човек, за когото това е поредна победа. Вече зад гърба си имате доста и нямате проблем с това някой да се окичи с малко слава, та било и за ваша сметка. 

6. Имате цел в живота

Истински успели хора следват своята цел. Тя е нещото, което ги мотивира да продължават да се развиват постоянно, кара ги да се чувстват в стихията си и да работят с удоволствие и интерес. Ако чувството ви е познато, значи успехът ви не е за пренебрегване. Някои хора изкарват цял живот, без да намерят нещо подобно. 

Източник: Inc.com