Данните са на КНСБ, които в навечерието на Осми март започнаха национална кампания, с която призовават всеки потърпевш с нарушени трудови, социални и синдикални права да им сигнализира

Неизплащане на заплати, неспазване на работното време и рискови условия на труд - това са най-честите злоупотреби с трудовото законодателство, които отчитат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Само за миналата година над 111 895 са само нарушенията, свързани с безопасните условия на труд. Те са и най-честите - 53% от всички нарушения.

20 500 пъти началниците не са спазили законовите разпоредби, свързан с почивки, отпуск и работно време. Подобни практики се срещат най-често в сфери като търговията на дребно, ресторантьорството и здравеопазването.

Големи остават и дълговете на работодатели към служителите. 352 фирми все още не са изплатили възнаграждения на стойност 19 млн. лева.

Преди две седмици КНСБ обявиха, че служителите във всяка пета фирма са без ръст на заплатите през миналата година, и предлагат нови мерки, за да се повишат доходите, припомня Нова телевизия.

Новите данни бяха изнесени по повод старта на кампанията "ВЪЗстани за правата си", която продължава до деня на труда 1 май.

От КНСБ призовават всеки потърпевш с нарушени трудови, социални и синдикални права да търси справедливост и да им сигнализира - във "Фейсбук", през официалния им сайт www.knsb-bg.org, чрез пресцентъра (тел. 02/4010646), както и чрез Националния стачен комитет (тел. 02/4010457).

Все по-чести стават и случаите, в които се нарушават синдикалните права на работниците, а лидерите на синдикалните организации в предприятията са дискриминирани, разясни зам.-председателят на КНСБ Чавдар Христов. Налице са и опити за сплашване на синдикални членове.

 

Източник: Нова телевизия, КНСБ