Разузнаванията на двете държави предупреждават за засилени действия на терористични организации в Европа

Федералната служба за разузнаване на Швейцария (FIS) очаква на територията на Европа да бъдат извършени нови терористични атентати, съобщава агенция "Фокус".

"В Швейцария нивото на терористична заплаха остава високо. Най-голямата опасност за Европа и следователно за Швейцария, и занапред ще бъде тероризма, вдъхновен от идеите на джихада", се казва в годишния отчет на разузнаването за рисковете, заплашващи сигурността на Швейцария.

Според авторите на документа най-сериозна заплаха за страната са отделни лица и малки групи, които действат под въздействието на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Те може да извършват нападение в Швейцария или да я използват като база за подготовка на атаки в други държави на континента.

В доклада се казва, че службите са идентифицирали повече от 500 интернет потребители с контакти в Швейцария, които използват социалните медии за разпространение на джихадистки идеи.

Виж още: ДАНС изгони четирима германци заради тероризъм

До този момент Швейцария не е била мишена на терористична атака, но въпреки това голяма част от екстремистите, отговорни за кръвопролитията в Европа, са пребивавали на територията й. На фона на повишените заплахи миналата година швейцарците гласуваха на референдум законопроект, който предвиждаше разширяване на пълномощията на спецслужбите.

Часове по-рано и Държавния департамент на Съединените американски щати предупреди за продължаваща заплаха от терористични атаки на континента. 

Виж още: България е изгонила 22 души заради съпричастност към тероризъм

В предупреждението от Вашингтон подчертали скорошните инциденти във Франция, Руската федерация, Швеция и Обединеното кралство и добавиха, че терористичните групировки "Ислямска държава" и "Ал Каида" имат способността да планират и извършат терористични нападения в Европа.

Източник: Агенция "Фокус"