Кола бомба в дипломатическия квартал на града е отнела живота на десетки души, а стотици са ранените

Самоубийствен атентат днес в дипломатическия квартал на афганистанската столица Кабул, на 500 метра от българското посолство, отне живота на десетки души, предава Ройтерс.

Мощният взрив е избухнал в дипломатическия квартал на Кабул около 8.30 ч. местно време (7.00 ч. българско време), потвърдиха от българското министерство на отбраната. 

По последни данни до този момент жертвите са вече над 100, а ранените - над 300. Няма информация за пострадали български граждани, пише De Re Militari.

Според местните власти за бомба е използвана цистерна. Тя е била спряна от силите за сигурност на входа на Зелената зона. 

Според д-р Салим Расули, директор на болничната служба в Кабул, се очаква броят на жертвите може да нарасне, тъй като много от пострадалите са в критично състояние. 

Местните власти са отцепили района. Обстоятелствата за инцидента се изясняват. Според местните власти става въпрос за кола бомба. Няма данни нападението да е било насочено конкретно към българската мисия, уточняват от военното ни министерство.

Атентатът бе извършен на площад Занбак в центъра на Кабул близо до германското посолство. Само не метри е и българското посолство. В района има и други дипломатически представителства и административни сгради, така че мишената на нападението все още не е ясна, отбелязва Ройтерс.

Българското посолство се намира само на 500 м от мястото на атентата. Няма пострадали членове на персонала на българското посолство. В резултат на експлозията обаче са нанесени материални щети по сградата на дипломатическото ни представителство и съседните сгради. Задействан е планът за евакуация в българското посолство, като седемте ни служителите трябва да отидат в мисията на Великобритания. 

Междувременно талибаните отрекоха участието си в самоубийствения атентат, който разтърси дипломатическия квартал на афганистанската столица в сутрешните часове на сряда, съобщава АРД.

Експлозията "няма нищо общо с муджахидините на ислямския емират". Това заяви говорител на талибаните, пояснявайки, че те не са участвали в нападението и отхвърлят "всяка експлозия, както и всяка атака срещу цивилни граждани".

Източник: Ройтерс, ТАСС