Какво казва най-новият доклад на Европейската агенция за околната среда за чистотата на плажовете тази година

Чистотата на водата на варненските плажове се е влошила и само на две ивици качеството им е оценено като отлично, става ясно от последния доклад на Европейската агенция за околната среда, цитиран от "Дарик". В проучването, което се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, са използвани данни от 2017 г. 

В предишния доклад 13 ивици във Варненска област получиха отлична оценка, която сега запазват само плажовете "Морско око" в курорта Златни пясъци и "Къмпинг Луна" в Бяла я запазват.

От "отлично" на "добро" е променено качеството на ивиците в курортите Св. св. Константин и Елена, "Слънчев ден" и Златни пясъци, местността Фичоза, "Ветеран", Паша дере, Камчия, Шкорпиловци. В тази категория попада и "Бриз Буните" - единственият градски плаж във Варна, където предишни години водата беше определяна като изключително чиста.

Качеството на водата на Централния плаж във Варна е оценено като задоволително. В същата категория попадат Южният плаж и плажъг в кв. Аспарухово.

Водата на Офицерския плаж в морската столица за поредна година е посочена като най-замърсената не само в региона, но и в цяла България.

През последните години значително се е влошило и качеството на водите по плажовете в Бяла. Преди те имаха отлични показатели, но според последните данни качеството там е "задоволително". 

На север от Варна повечето ивици имат кристално чиста вода. Изключение правят плажовете "Божурец", "Болата", "Крапец" и "Дуранкулак", където качеството на водата е определено като добро. По Южното Черноморие  ситуацията е сходна и всички ивици имат отлични или добри оценки.

Виж още: Най-хубавият европейски плаж отново е в Испания

Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща 21 801 крайбрежни места за къпане и вътрешни водни басейни в цяла Европа. Над 96% от тях са отговаряли на минималните стандарти за качество на водата, а при 85% то е дори отлично. Местата с лоша оценка, каквато има и Офицерският плаж във Варна, са 1,4%, спад с 0,1 пункта спрямо предходната година.

Най-голям е броят на местата за къпане с лошо качество на водите в Италия (79 места за къпане, или 1,4%), Франция (80 места за къпане, или 2,4%) и Испания (38 места за къпане, или 1,7%). В държавите от ЕС, относително най-висок дял на води за къпане с лошо качество има в Естония (четири места за къпане, или 7,4%), Ирландия (седем места за къпане, или 4,9%) и Обединеното кралство (21 места за къпане, или 3,3%). 

Във всички места за къпане в Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Гърция, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Словения и Швейцария, включени в доклада, е постигнато поне задоволително качество през 2017 г. 

В пет държави поне 95% от водите за къпане са получили "отлична" оценка за качеството си: Люксембург (всичките 12 места за къпане, включени в доклада), Малта (98,9% от всички обекти), Кипър (97,3%), Гърция (95,9%) и Австрия (95,1%).

В национален мащаб у нас качеството на водите е отлично в по-малко от половината водни басейни (44,2%).

Източник: "Дарик"; Европейска агенция по околна среда