Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще повишава административно минималния осигурителен доход (МОД) за 2015 г. в браншовете, за които не беше постигнато споразумение между работодатели и синдикати

Увеличението ще бъде с 4,2%, колкото е средният ръст на МОД в договорените 41 икономически дейности от общо 85, съобщи пред БНР вицепремиерът.

"Дадохме достатъчно време, за да се договорят работодателите и синдикатите, включително за по-нисък процент на нарастване от 4,2%. Има дори споразумения за запазване на МОД и за следващата година", посочи министър Христосков. Той подчерта, че е важно е да се спази принципът за постигане на консенсус между преговарящите страни.

Вицепремиерът Христосков съобщи, че ефектът от договорения МОД в икономическите дейности със споразумения е допълнителни 36,2 млн. лева във фондовете на Държавното общественото осигуряване (ДОО).

При разпростиране на административното увеличение с 4,2% в браншовете без споразумения допълнителните средства за ДОО ще бъдат близо 50 млн. лева, допълни министърът. Той посочи, че 80% от заетите в реалната икономика получават възнаграждения, по-големи от договорения МОД по икономически дейности.