"Цветът на хамелеона" по романа "Цинкограф", със световна премиера на международния кинофестивал в канадския град, ви представяме и с трейлър - по-скоро кратка сцена от филма с участието на певеца

През септември в Торонто дългоочакваният режисьорски дебют на оператора Емил Христов беше включен с три прожекции в официалната селекция на програма "Откритие", а на 6 октомври от 18 ч. е премиерата му на фестивала на българския филм "Златна роза" във Варна.

Жанрът е черна комедия / трилър, чието действие ни отвежда в страна, много напомняща за България по времето на нежните революции в Източна Европа.

Маниакален конспиратор създава свой фантомен отдел на тайните служби със собствена агентура и документация. Архивът на "частната" Държавна сигурност води до напрежение с трагикомични обрати, докато мистериозният му създател се опитва да "ужили" МВР. 

Филмът е описван още като "история без невинни, заплела в сложна мрежа интриганстващи интелектуалци и философстващи ченгета". Сценарист и копродуцент е писателят Владислав Тодоров ("Дзифт"), който адаптира за екрана собствения си втори роман "Цинкограф".

В актьорския състав, освен довчерашната попзвезда Руши Видинлиев, личат имената на нашумелите със сериала "Под прикритие" Ирена Милянкова и Михаил Билалов, ветеранът Руси Чанев, Деян Донков, Самуел Финци, Светлана Янчева, Касиел Ноа Ашер, Михаил Мутафов, Христо Гърбов. Оператор е Крум Родригес.

Именно в Торонто (TIFF.net), започва сезонът на наградите в Северна Америка и надпреварата за "Оскарите", припомнят от Националния филмов център.

Филмът е копродукция между "Перипетея", "Ню Бояна филм", БНТ, "Рестарт" - Словения.

У нас ще го разпространяват "А+ синема", а премиерата е насрочена за началото на 2013 г.