Двете страни изразиха вяра, че могат да работят заедно за по-качествено висше образование

Кандидатите за депутати от Гражданската листата на "Реформаторския блок" за София Мартин Димитров, Петър Славов и Гергана Гергова се срещнаха със Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България, представен от ректора на Медицинския университет и председател на съвета проф. Ваньо Митов, ректора на Художествената академия проф. Светослав Кокалов и проф. Красимир Петров - ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), както и от членове на управителния съвет на Съвета на ректорите.

Срещата трябваше съпостави позициите на кандидатите за депутати и ректорите по въпросите за висшето образование.

Като основен проблем се очерта автономността на вузовете. Още в началото на срещата проф. Митов изтъкна темата като водеща за Съвета на ректорите. Той благодари официално на Мартин Димитров, Петър Славов и Гергана Гергова за твърдата позиция, която са заели при лансирането на идеята да се назначат изпълнителни директори на университетите, които да са служители на министерството.

Идеята се прокарваше още при правителството на ГЕРБ, но Димитров, тогава лидер на СДС, и екипът му обявиха, че подобно нещо би било "опит за партийна приватизация на университетите".

"Когато Дянков искаше да ни спуска финансисти, тогава коментирах с г-н Димитров този въпрос и той даде пресконференция в парламента, като каза, че това е опит за партийна приватизация на вузовете, и застана много твърдо зад нас тогава. Тогава секнаха тези приказки", заяви проф. Митов.

Той определи автономията на вузовете като приоритетна тема, по която ректорите са изключително чувствителни.

Димитров, от своя страна, заяви, че когато един човек е избран от академичния съвет и носи отговорност, трябва да може след това да има и пълната отговорност за финансите, защото хората са го избрали, за да получат добро управление.

Интервю: Петър Славов: Съдебната система трябва да бъде освободена от политически натиск

Петър Славов припомни и острата реакция на Гражданския съвет на Реформаторския блок спрямо една от идеите, която беше лансирана в края на 42-рото Народно събрание - да се създаде Държавна агенция за академична апелация, като на практика да играе ролята на шапка на всички висши училища и да ревизира всички назначения в тях.

Мартин Димитров коментира, че определя автономията на университетите като част от демокрацията.

Относно рейтинговата система ректорите изразиха недоволство от прекомерното наличие на субективни фактори за оценяване на висшите училища. От рейтинга на вузовете зависи част от финансирането на съответното учебно заведение.

Интервю: Мартин Димитров: България няма нужда от поредния руски монопол

Реформаторите, от своя страна, декларираха подкрепа за изграждането на по-качествена система за оценяване на университетите. Петър Славов изказа мнението, че поставянето в система на конкуренция между различните вузове е начинът за създаване на по-добро образование.

На срещата представителите на Реформаторите и на Съвета на ректорите коментираха още въпросите за мандатността на ректорите, разкриването на филиали на университетите, както и положението с материалната база на висшите училища (по-специално общежитията в Студентски град).

Проф. Митов обобщи, че образованието може да бъде сферата, в която за пръв път от падането на комунизма може да се постигне консенсус между всички политически сили. Той изрази вяра, че с Гражданския съвет на Реформаторския блок могат да работят заедно за развитието на висшето образование.

Той също така спомена, че е получил обещания за съвместна работа от всички партийни лидери, с които е говорил. Въпреки това, когато се стигне до конкретни действия, се случва забавяне на целия процес и като цяло протакане на нещата.

"Говори се едно, а се прави обратното. Може ли един закон да се внася от председателя на партията и шефката на парламентарната комисия да го спира?", каза Митов.

Виж още: Дали ЕВН е завела дело срещу България с иск за над 1 млрд. лева?

Димитров, от името на Гражданския съвет на реформаторите, заяви, че ще защитава предварително обявените си позиции в образованието и се ангажира да внесе в парламента предложенията на ректорите, по които беше постигнат консенсус. Според него конкуренцията между вузовете ще направи така, че добрите да се откроят, като това може да стане само чрез автономия на университетите.

Платена публикация