Радиостанциите в България също ще минат на цифрово излъчване както телевизиите, а аналоговият им сигнал може да бъде прекратен

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) започна обществено допитване сред радиостанциите, които трябва да кажат дали желаят да качат сигнала си на съществуващите цифрови платформи. Заинтересованите могат да дадат мнението си до 28 август, пише "Труд".

От КРС уточниха,че цифровизацията на радиоефира не е задължителна, защото няма европейско изискване, както е при телевизиите. Но цифровото радио дава много повече възможности като съраунд звук.

В Асоциацията на радио и тв операторите сме обсъждали темата и сме убедени, че в България не е нужно цифрово радио. Това е скъп процес, докато приходите от реклама на радиопазара са много ограничени, коментира Васил Димитров, шеф на "Би Ти Ви радио груп" (Би Ти Ви радо, Енджой).

Българите слушат радио предимно в колите си, което означава, че трябва да се подменят приемниците им там, което е скъпо, добавиха от BSS медиа груп ("Витоша", "Веселина").