Притесненията на лидера на ДСБ са промени между първо и второ четене в съдебната реформа

Един от лидерите на Реформаторския блок и съпредседател на парламентарната група, Радан Кънев, заяви, че е той ще напусне управляващото мнозинство, в случай че конституционните промени бъдат окастрени. 

Предстои на 23 септември те да влязат за първо разглеждане в пленарната зала.

"Няма изявление от ГЕРБ, че те биха променили предварително договорените съотношения във ВСС, под които сме се подписали. Искрено разчитам, че нито ГЕРБ, нито ДПС, нито ПФ биха се отметнали от подписите си, а само по себе си това са 160 гласа в Народното събрание", каза Кънев. 

Той посочи, че двама или трима народни представители от АБВ са подписали законопроекта.

Постигнахме забележим компромис в края на лятната сесия и този компромис включва всички възможни отстъпки, които Реформаторския блок може да направи, категоричен бе Кънев и допълни, че винаги е бил ултимативен, когато става въпрос за преговорите за промени в конституцията.

Лидерът на ДСБ заяви, че ако ГЕРБ в името на нещо се съгласи да приеме промяна в квотите, която е възможна редакция на промените в Конституцията, които могат да се извършат между първо и второ четене, това ще бъде денят, в който той няма да има нищо общо с мнозинството в парламента. 

"Естествено, това може да се отнася и за партията ми, и за коалицията РБ, но въпросът е толкова важен, че личното ми решение ще изпревари решението на политическите партии", каза Кънев.

Виж още: "Историческият компромис"

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че от партията искат да знаят какво е становището на Венецианската комисия. 

"Убедени сме, че между първо и второ гласуване ще има позиция на Венецианската комисия и ще се постараем да се съобразим с препоръките, които се дават от тях", каза Цветанов.

Източник: "Дарик"