Руският президент и унгарският премиер Виктор Орбан се договориха за развиване на съвместната дейност в областта на енергетиката

Русия заяви ясно готовността си да развива сътрудничеството с Европа в сферата на газовите доставки, но са ѝ необходими гаранции. Това стана ясно от изказване на руския президент Владимир Путин по време на срещата му с унгарския премиер Виктор Орбан.

"Абсолютно деполитизираме тези въпроси, те са с чисто икономически характер, икономическа целесъобразност най-вече. Не са изключени никакви маршрути, готови сме да се върнем към каквото и да е. Няма да се обиждаме на България или на други страни, които не намериха мъжество в нужния момент да се противопоставят на Европейската комисия. Готови сме да се върнем към това, но са ни нужни гаранции. Повече не можем и не искаме да понасяме загуби за необмислени решения", каза още Путин.

"Ако поемем по този път, включително в диалог с Брюксел, тогава абсолютно всички ще бъдат доволни и това ще бъде благоприятно за развитието както на двустранните отношения, така и на енергийната сигурност на континента като цяло", заяви руският президент.

Путин бе на посещение в Унгария, по време на което двете страни се договориха да увеличат съвместната си дейност в областта на ядрената енергетика. Плановете са през 2018 г. Унгария да започне строителството на двата нови енергоблока на АЕЦ "Пакш".

"Русия придава голямо значение на проекта за изграждане на нови блокове на централата на стойност 12 млрд. евро. Москва е готова да финансира 100% от строителството", обяви Путин.

Русия и Унгария се споразумяха и да започнат преговори за доставките на руски газ след 2021 г.

Путин посочи, че има техническа възможност Унгария да получава газ по "Северен поток 2" или от "Турски поток".

Източник: ТАСС, OFFnews