Въпреки многохилядните протести, вълната от оставки в управляващата партия и заплахите от страна на ЕК за спиране на фондовете, правителството на Сорин Гриндеану запазва стабилен курс за промените в Наказателния кодекс на страната

Румънските власти няма да се откажат от промените в Наказателния кодекс, декриминализирщи на редица корупционни практики, въпреки масовите протести в страната. 

Взехме решение в правителството и ще продължим напред, е категоричен премиерът Сорин Гриндеану.

Лидерът на управляващата Партия на социалдемократите Ливиу Драгня пък от своя страна обяви протестите за "продължаваща кампания от лъжи и дезинформация".

"ПСД спечели изборите с голям резултат. Правителствената власт е легитимна", каза той, допълвайки, че президентът Клаус Йоханис е "морален автор на снощното насилие".

"Правителството и партиите, които го поддържат, все още възнамеряват да упражняват изпълнителната и законодателната власт. Всеки опит да се подрине работата на кабинета е опит за дестабилизиране на върховенството на закона в Румъния", каза Драгня.

В момента той е с обвинения в злоупотреба с власт за сума от 24 хил. евро. Според новите разпоредби злоупотребата с власт се наказва, само ако взетите суми надхвърлят 200 хил. румънски леи (около 44 хил. евро). Драгня също така има и двугодишна условна присъда за изборни измами, заради която държавният глава не му разреши да заеме премиерския пост.

Демонстрациите в Румъния са предимно мирни, въпреки че според властите групи футболни ултраси са замеряли полицията с пиратки и бутилки. Властите от своя страна са отговорили със сълзотворен газ. 

Виж още: Десетки арестувани след антикорупционния протест в Румъния

Освен протестите обаче и други неща заплашват управляващите. Вълна от оставки сред социалдемократите на фона на прокарваните промени в Наказателния кодекс. 

Министърът на търговията и предприемачеството Флорин Николае Жяну съобщи във "Фейсбук", че подава оставка заради промените в Наказателния кодекс. Жяну пише, че напуска министерския съвет "от етични съображения". 

В сряда стана известно, че генералният секретар на правителството Даниел Шандру също е подал оставка. Той обвини премиера, че "превърнал обществената служба в служба за лични интереси на политици с криминални проблеми". 

Бившата депутатка от управляващата Социалдемократическа партия Аурелия Кристя, която стана известна с подкрепата си за закона против тютюнопушенето, също обяви, че напуска партията. 

Министърът на правосъдието на Румъния Флорин Йордаче предаде пълномощията си на заместник, считано до 7 февруари, съобщи агенция Аджерпрес. Функциите на министъра поема Константин Сим. Причина за тази стъпка, според Аджерпрес, е голямата заетост на Йордаке във връзка с работата по бюджета за 2017 г.

Междувременно Европейската комисия заплаши, че отпусканите средства от фондовете на ЕС може да бъдат прекратени заради приетите от правителството промени за амнистия, която облагодетелства осъдени за корупция политици и чиновници, съобщава Евронюз. 

Тази позиция бе огласена от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс по време на извънреден дебат в Европейския парламент в Брюксел. "Това, което виждаме през последните дни в Румъния, е тревожно. Новото законодателство е отстъпление от напредъка, постигнат в последните 10 години. Призовавам настоятелно правителството да преразгледа законовите промени", заяви Тимерманс.

Източник: Евронюз, в. "Сега"