Мотивите му са, че е приет с минимално мнозинство, дава възможност за корупционни практики и може да ощети общестения интерес

Президентът Румен Радев наложи вето върху спорния закон за концесиите, приет с минимално мнозинство в последните дни на 43-тото Народно събрание. Това съобщи самият той на извънреден брифинг. Така само десет дни след влизането си на "Дондуков" 2, той за първи път упражни конституционното си правомощие да върне за преразглеждане в Народното събрание.

Този закон поставя под въпрос основни принципи и въвежда широки граници за субективизъм, заяви своите мотиви държавният глава. Президентът отчита още, че законът може да даде и възможности за корупционни практики и за вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Освен това налага промени в още 29 други закона.

Решението на Радев дойде няколко часа след срещата му с представители на синдикалните организации в България. 

Президентът обяви решението си в извънредно изявление за медиите, което бе излъчено на живо и в профила му във "Фейсбук".

Ето какви мотиви за решението си изрази той: 

"Уважаеми сънародници,

На основание член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България, днес наложих вето върху Закона за концесиите. Той бе приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство.

Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Той въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Законът за концесиите предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза в дълбочина в икономическите отношения.

Считам, че подобни ключови промени в нашето законодателство следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

Възможните санкции от необнародването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения, при спазване на eвропейското законодателство.

Благодаря ви!"

 

 

За преразглеждане на закона за концесиите преди това се обявиха представители на синдикатите, БСП, Реформаторския блок, Зелените, Нова република и др.