10 квартала, разкрасени до неузнаваемост

Някои квартали са очарователни без да се напъват, докато други с много фантазия можеш да наречеш „прилични“. Тези 10 квартала по света са претърпели пълна трансформация, превърнала ги от неугледни в лъскави и желани места за живеене, работа и забавление.

Пренцлауер Берг в Берлин, Германия

Пренцлауер Берг е един от централните квартали в бившия Източен Берлин, спечелили най-много от обединението на Германия. Много от историческите сгради в този район с павирани булеварди, тихи дворове, елегантни кафенета и авангардни бутици, са непокътнати. Не пропускай KulturBrauerei – пивоварна от 19-и век, превърната в културен център с кафенета, ресторанти, кино и концертна зала. Разнообрази неделята си с разходка до битпазара в парка Мауер и остани за оживеното караоке парти, което започва след него. На близката гара „Шьонхаузер Алее“ спират влаковете У-бан и Ес-бан, както и трамваят M1.

Шордич в Лондон, Англия

През 19-и век Шордич е тероризиран от Джак Изкормвача, но днес обстановката тук е съвсем различна. Музеят „Джефри“ предлага поглед към живота на английските работнически семейства. Пътешествениците с вкус към нетрадиционното ще оценят Callooh Callay – бар встрани от туристическите маршрути, вдъхновен от сюрреалистичното стихотворение на Луис Керъл „Джабъруоки“, или Hoxton Street Monster Supplies – странен магазин от 1818 г., продаващ точно това, което предполага името му – продукти за чудовища. Шордич е част от лондонския Ийст Енд и е лесно достъпен през метростанциите „Ливърпул Стрийт“ и „Олдгейт Ийст“.

Районът Калио в Хелзинки, Финландия

Калио вече не е жилищен район за работници във фабрики. Сега привлича млади и предприемчиви хора. Въпреки скорошния фейслифт, кварталът все още излъчва либерален дух. Основната забележителност тук е църквата на Калио – шедьовър в стил ар нуво, построен през 1908-а. Започни обиколката на квартала в Хаканиеми – пазар със стогодишна история, предлагащ всичко от старинни марки до току-що изпечен хляб. Тесният, слабоосветен пъб Sirdie е спомен от стария Калио. От центъра на града до квартала се стига с трамваите 3B или 3T, които минават покрай най-известните забележителности на Хелзинки.

Нака-Мегуро в Токио, Япония

Ниските наеми и отличното разположение по бреговете на река Мегуро привличат в Нака-Мегуро шарена общност от дизайнери, чужденци, бохеми и звезди. След като се нагледаш на реката и черешовите дървета покрай нея, обърни внимание на рядката колекция от вече неиздавани прогресивни книги в книжарница Cow Books, фокусиращи се върху социалните движения от 60-70-те години на миналия век. Ако имаш късмет, можеш да видиш и пътуващия вариант на книжарницата - „букмобила“, направен от старо камионче за сладолед. Точно срещу Cow Books се намира друго по японски странно и любопитно място – магазин от типа „направи си сам“ с изключително богата селекция от ръчно изработени копчета.

Байшо Аугуста в Сао Пауло, Бразилия

Кварталът на Сао Пауло с най-лоша слава определено позагърби репутацията си на район с червени фенери, но все още е епицентър на купона. Нощната разходка те отвежда покрай гей клубове, пищни лаундж барове и подземни заведения, в които атмосферата и клиентите са от типа „всичко е позволено“. Bar Tubaína е еко ресторант, обзаведен с рециклирани ретро мебели, в който дори и дъждовната вода се използва, а Bar Volt примамва с геометричните си неонови светлини. Пълната със забавления улица „Аугуста“ е дълга около 3 километра, тръгва от елитния район Жарджинс, пресича булевард „Паулиста“ и стига до историческия център на града.

Флорентин в Тел Авив, Израел

В порутения квартал в Южен Тел Авив се срещат контрастиращи исторически и модерни влияния. Луксозните апартаменти и бутиците от висок клас са на няколко крачки от 60-годишни синагоги, етнически ресторанти и текстилни магазини. Разгледай ръчно изработените мебели и аксесоари в Sandalwood или се разходи по „Сдерот Уошингтън“ - пешеходен павиран булевард, пълен с кафенета, барове и художествени ателиета. Утоли жаждата си в Shtern 1 – сумрачен бар на улица „Френкел“, предлагащ над 100 вида бутикова бира и продукти на израелски микропивоварни.

Уилямсбърг в Ню Йорк, САЩ

Привлечени от ниските наеми и близостта до Манхатън, художниците превърнаха бруклинския квартал в творческото средище, което е днес. Изоставени парцели бяха превърнати в шикозни бутици, високи жилищни сгради и артистични студиа. Потърси дизайнерски стоки втора ръка в Beacon's Closet, а после гледай някой концерт в Brooklyn Bowl. Препоръчваме и булевард „Бедфорд“, който е като дърво с много клони. На всеки ъгъл има модни заведения за хранене, клубове за инди музика и причудливи кафенета. Хипстърското свърталище се намира точно на изток от манхатънската 14-а улица, на една спирка с метрото по линия L.

Грюнерльока в Осло, Норвегия

Грюнерльока се превърна от заводски район в моден център с изобилие от безгрижни кафенета и арт галерии. Кварталът е колоритна смесица от старо и ново. Независими бутици и магазини за дизайн представят алтернативната страна на Осло на фона на живописни сгради от 19-и век. Презареди с чаша горещо кафе в Cocoa – първия какаов бар в Норвегия. Неделният антикварен пазар в парка Биркелунден е мястото, ако търсиш винтидж неща, от бижута и винилови плочи до кухненски съдове и стари мебели. Най-добрата изходна точка за разглеждане на Грюнерльока е площад „Олав Риес“, до който стигат трамваи 11, 12 и 13.

CBD/Нютаун в Йоханесбург, Южна Африка

По времето на апартейда Централният бизнес район (CBD) беше жилищна зона само за бели. Когато този закон беше отменен, демографията се промени драстично и в крайна сметка доведе до висока престъпност. Въпреки че всичко е още в процес на работата, нещата в CBD започват да се оправят – сигурността се повишава, има нова транспортна система, историческите забележителности се реставрират. Можеш да снимаш небостъргача Карлтън Сентър – най-високата сграда в Африка, или да се вдъхновиш в Нютаун, където почти всички стени са покрити с ярко улично изкуство. А ако се интересуваш от ускорен курс по южнафриканска бирена култура, посети интерактивния музей SAB World of Beer.

Сан Рок в Квебек Сити, Канада

Времената, когато Сан Рок беше най-познат с празни парцели и непопулярен мол, отдавна са отминали. Най-известният квартал в Квебек Сити е и най-иновативният. Покрай улица „Сейнт Джоузефс“ постоянно изникват IT компании и отварят магазини на пробиващи дизайнери. Надлезът при шосе 440 е покрит с разноцветни фрески. Сан Рок е пълен с ресторанти през деня и клубове за независима музика през нощта, с модни бутици и занаятчийски пивоварни. Хапни в Le Cercle, чиято оригинална декорация включва и растения, отглеждани в стари кутии от кетчуп. Старият град е на 15 минути пеша оттук.