Служителите от сектор "Сигурност", родени след 1959 г., да се осигуряват само в НОИ, без да им се правят вноски към частните пенсионни фондове, гласи едно от предложенията на синдиката на МВР към вицепремиера Ивайло Калфин за пенсионната реформа

 Освен това синдикатите се канят да внесат в съда текстовете от Кодекса за социално осигуряване, с които се задължават родените след 1959 г. служители на специалните ведомства да се осигуряват за втора пенсия. Текстовете са в сила от началото на пенсионната реформа.

Все още няма изчистен вариант на предложенията, които работна група с представителите на МВР и МО разработват. 

Не е обсъждан въпросът за въвеждане на минимална възраст за пенсия

Очакваме от социалното министерство да ни предложи варианти, които да обсъждаме, коментира пред "Сега" Валентин Попов от синдиката на МВР.

В момента пенсионерите от специалните ведомства нямат достъп до парите си по индивидуалните партиди, докато не навършат нормалната възраст за пенсия на трета категория. Но получават по-ниска пенсия от НОИ, защото част от осигуровките им са превеждани в универсален фонд. 

По данни на НОИ при равни други условия младите пенсионери получават с около 20 лв. по-ниска пенсия от колегите им, родени преди 1959 г., които не са осигурявани за втора пенсия.

Средната възраст за пенсиониране на военни, полицаи, следователи и др. е около 50 години

Пред депутатите от ресорната парламентарна комисия Калфин коментира, че тази ситуация е несправедлива. 

"При всички случаи трябва да намерим решение, защото в момента тези хора не са виновни, а би трябвало да има достъп до тяхната сметка, натрупана в универсалния пенсионен фонд, ако те искат да започнат да я ползват", коментира Калфин. 

"Това е и аргумент за определяне на възраст за пенсиониране на тези служители, защото ако те работят повече и по-дълго време от 27 години, това означава, че ще се доближат до възрастта за пенсиониране и този проблем при тях няма да е толкова значим", обясни председателят на комисията Хасан Адемов.

Другата идея е служителите да започнат да плащат сами осигуровките си

които в момента поема държавата. 

Председателят на синдикат "Отбрана" на КТ "Подкрепа" Тодор Воденов коментира пред "Сега", че те подкрепят предложението, защото един от принципите на системата е личният принос. 

Воденов заяви, че също чакат от социалното ведомство да получат предложения за пенсионната реформа, които още не били готови. Военното министерство е предложило пък намаляване на разходите с около 15-20 млн. лв. заради искането на финансите да се намалят разходите за заплати с 10%, което синдикатите подкрепят, защото няма да се стигне до уволнения.

Източник: "Сега"