Става въпрос за населени места със само един кандидат за кмет

Вече поне 40 кметове в цялата страна са ясни, а изборната им победа е сигурна на 100%, тъй като са единствени кандидати за поста в своите селища, пише "Стандарт". 

Най-много предизвестени победители има във Варненско. В 11 села в областта избирателите вече знаят имената на управниците си още преди да са отишли до урната. След като изтече срокът за регистрация, стана ясно, че в седем села в община Аксаково, две в Аврен и по едно във Варна и Ветрино на практика има само по един претендент. Всички те са представители на ГЕРБ и повечето ще повторят мандата си.

В област Ямбол има 10 села, чийто кмет вече е ясен, а изборите ще са формални. В община Болярово с по 1 кандидат за кмет са селата Мамарчево, Воден, Попово и Малко Шарково, в община Стралджа това се случва в Атолово, Александрово и Джинот. Една кметска кандидатура има в елховското село Кирилово и в селата Савино и Коневец от община Тунджа.

От общо 15 села в Благоевградско има точна идея кой ще е кмет през следващия мандат. Двама от тях са настоящи кметове от ГЕРБ, а другите двама са от БСП. 

Виж още: По колко ще могат да харчат кандидатите за кметове за кампания

Четирима са и сигурните вече кметове в община Хасково, като те са от ДПС и са единствени кандидати.

В Русенско предизвестен е изборът също в четири села. Трима от ясните победители са издигнати от ГЕРБ, а един се ползва с подкрепата на ДПС.

Само един град има вече ясен кмет и това е Симитли. Там зад кандидата Апостол Апостолов стои местната коалиция БОС - "Бъдеще за община Симитли", в която влизат БСП и ГЕРБ, ДПС и "Атака". Извън коалицията подкрепа за кандидатурата му декларираха още над 40 партии.

Виж още: Как да си изберем кмет - наръчник на потребителя, от Томислав Дончев

Източник: "Стандарт"